zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

10 musthave Chrome-extensies voor SEO-specialisten!

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. 10 musthave Chrome-extensies voor SEO-specialisten!

In de wondere wereld van de zoekmachineoptimalisatie is er een groot scala aan tools en hulpmiddelen beschikbaar die je helpen om sneller en efficiënter te werken. Uitgebreide tools zoals Screaming Frog, Google Analytics, Google Search Console en de zoekwoordplanner van Google AdWords gebruiken we om dieper in te gaan op websitestructuren, zoekwoorden en technische aspecten van een website. Wil je echter snel bepaalde, specifieke zaken van een webpagina weten? Dan kan het gebruik van extensies uitkomst bieden. Lees verder en zie hieronder de top tien van handige extensies voor iedere SEO-specialist!

afb1 E1.    Canonical Inspector

De Canonical Inspector geeft aan op welke pagina een canonical tag is ingesteld. De C die in de extensiebalk komt te staan geeft drie opties aan:

  1. Geen pictogram: de huidige webpagina heeft geen canonical url ingesteld;
  2. Grijs pictogram: de webpagina matcht de ingestelde canonical url;
  3. Blauw pictogram: de ingestelde canonical url verwijst naar een andere webpagina. Indien je klikt op het blauwe pictogram, word je direct verwezen naar de ingestelde canonical url.

afb2 E2.    Ghostery

Met de Ghostery extensie kun je je online privacy beschermen. Ghostery ziet namelijk het ‘onzichtbare’ web en spoort trackers, pixels, widgets, bakens en webbugs op die op webpagina’s zijn geplaatst. Met de extensie kunnen gebruikers precies zien hoeveel informatie een website over hen verzamelt. De extensie geeft meerdere opties om trackers te blokkeren zodat dit in het vervolg niet meer kan gebeuren.

afb3 E3.    IP Whois & Flags Chrome & Websites Rating

Wil je weten wat het IP-adres van een bepaald domein is en waar het is gehost? Met één druk op de knop weet je het met behulp van de IP Whois extensie. Zodra je op een website terecht komt, kleurt het pictogram al in de vlag van het land waar het domein is gehost. Klik je daarna op de vlag, dan krijg je precies de informatie te zie die je nodig hebt: de populariteit, het IP-adres, de eigenaar van de hosting en eventuele andere websites die op hetzelfde IP-adres staan gehost.

afb4 E4.    Majestic Backlink Analyzer

Deze handige backlinkchecker geeft je snel inzicht in het backlinkprofiel van de webpagina. In één oogopslag zie je de citation- en trust flow, het aantal externe backlinks en het aantal verwijzende domeinen. Dit wordt gespecifieerd voor de URL zelf, het subdomein én het root domein. Indien je eenmalig een ‘access token’ invult, geeft deze extensie ook nog de backlinks en anchorteksten weer. Kortom; alles wat je nodig hebt!

afb5 E5.    MozBar

Een van de meest populaire extensies is ongetwijfeld de MozBar. Dit hulpmiddel geeft in één oogopslag alle belangrijke SEO metrics weer tijdens het surfen op het web. Zo worden in de zoekresultaten meteen de page autorithy en domain autorithy meegegeven. Klik je op het MozBar pictogram, dan zie je nog veel meer dan dat. Zo geeft de extensie bijvoorbeeld ook informatie over de optimalisatie van een pagina: hoe zit het met de headers, paginatitels en meta descriptions?

afb5.1 E

afb6 E6.    Redirect Path

De redirect path extensie voor Chrome doet twee dingen. Het brengt in één overzicht het pad van een pagina in kaart en geeft meteen weer wat de status van een betreffende pagina is. Heeft de pagina een 301- of 404-statuscode dan zie je dit direct in de browser. Klik je vervolgens op het pictogram, dan zie je welke redirects zijn ingesteld. Ideaal dus om even snel de status van een webpagina te checken!

Afbeelding11

7. Afb 7 E   Seerobots

Seerobots geeft aan welke tags de pagina heeft. Heeft de webpagina een ‘no-follow’ of een ‘ do-follow’ en staat de pagina op ‘index’  of ‘no-index’? De extensie kleurt groen in het geval van een follow of index en indien de pagina op no-follow of no-index staat kleurt het pictogram rood. Wederom in één oogopslag te zien!

afb 7.1 E

Afb8 E8.    Tag assistant by Google

De Google Tag Assistant analyseert de ingestelde tags op iedere pagina die wordt bezocht (bijvoorbeeld Google Analytics en/of Google Tag Manager). Het aantal tags wordt direct geteld en indien alles goed is ingesteld, kleurt het pictogram groen en komt het aantal gevonden tags erin te staan. Eén druk op de knop laat dan zien welke tags er precies gevonden zijn. Wanneer een pagina een fout bevat, wordt de tag roodgekleurd en wordt het getal 1 weergegeven.

afb9 E9.    Wayback Machine

Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt, voordat je bepaalt waar je naar toe gaat. Dit geldt ook voor het internet en komt ook zeker van pas bij het optimaliseren van websites. Door te klikken op dit pictogram kun je zien hoe een bepaalde website er een aantal jaren geleden uitzag.

afb10 E10. Web Developer

De extensie Web Developer voor Chrome voegt een heuse toolbar toe aan de extensiebalk. Het heeft een ‘disable’ optie waarmee je bijvoorbeeld JavaScript even achterwege kunt laten. Hierna refresh je de pagina en kun je zien hoe de pagina eruitziet zonder JavaScript. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld cookies, CSS, formulieren en afbeeldingen uitzetten.

Wil jij één van bovenstaande extensies (óf misschien wel allemaal) toevoegen in jouw extensiebalk? Je downloadt ze hier!

Vragen? Neem contact op!afb 10.1 E

Gebruik jij ook extensies in Chrome om jouw SEO-werkzaamheden efficiënter uit te kunnen voeren? Of heb je misschien nog wel andere handige tools? Laat het ons dan weten door middel van een reactie onder dit blogbericht. Wij zijn erg benieuwd!

Misschien heb je ook nog wel andere vragen of opmerkingen over SEO. Neem ook in dat geval gerust contact met ons op!

Blog

Relevant blog posts

SEO best practices: websitefilters

8 augustus 2018

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.