In de wondere wereld van de zoekmachineoptimalisatie is er een groot scala aan tools en hulpmiddelen beschikbaar die je helpen om sneller en efficiënter te werken. Uitgebreide tools zoals Screaming Frog, Google Analytics, Google Search Console en de zoekwoordplanner van Google AdWords gebruiken we om dieper in te gaan op websitestructuren, zoekwoorden en technische aspecten van een website. Wil je echter snel bepaalde, specifieke zaken van een webpagina weten? Dan kan het gebruik van extensies uitkomst bieden. Lees verder en zie hieronder de top tien van handige extensies voor iedere SEO-specialist!
1. Canonical Inspector
De Canonical Inspector geeft aan op welke pagina een canonical tag is ingesteld. De C die in de extensiebalk komt te staan geeft drie opties aan:
- Geen pictogram: de huidige webpagina heeft geen canonical url ingesteld;
- Grijs pictogram: de webpagina matcht de ingestelde canonical url;
- Blauw pictogram: de ingestelde canonical url verwijst naar een andere webpagina. Indien je klikt op het blauwe pictogram, word je direct verwezen naar de ingestelde canonical url.
2. Ghostery
Met de Ghostery extensie kun je je online privacy beschermen. Ghostery ziet namelijk het ‘onzichtbare’ web en spoort trackers, pixels, widgets, bakens en webbugs op die op webpagina’s zijn geplaatst. Met de extensie kunnen gebruikers precies zien hoeveel informatie een website over hen verzamelt. De extensie geeft meerdere opties om trackers te blokkeren zodat dit in het vervolg niet meer kan gebeuren.
3. IP Whois & Flags Chrome & Websites Rating
Wil je weten wat het IP-adres van een bepaald domein is en waar het is gehost? Met één druk op de knop weet je het met behulp van de IP Whois extensie. Zodra je op een website terecht komt, kleurt het pictogram al in de vlag van het land waar het domein is gehost. Klik je daarna op de vlag, dan krijg je precies de informatie te zie die je nodig hebt: de populariteit, het IP-adres, de eigenaar van de hosting en eventuele andere websites die op hetzelfde IP-adres staan gehost.
4. Majestic Backlink Analyzer
Deze handige backlinkchecker geeft je snel inzicht in het backlinkprofiel van de webpagina. In één oogopslag zie je de citation- en trust flow, het aantal externe backlinks en het aantal verwijzende domeinen. Dit wordt gespecifieerd voor de URL zelf, het subdomein én het root domein. Indien je eenmalig een ‘access token’ invult, geeft deze extensie ook nog de backlinks en anchorteksten weer. Kortom; alles wat je nodig hebt!
5. MozBar
Een van de meest populaire extensies is ongetwijfeld de MozBar. Dit hulpmiddel geeft in één oogopslag alle belangrijke SEO metrics weer tijdens het surfen op het web. Zo worden in de zoekresultaten meteen de page autorithy en domain autorithy meegegeven. Klik je op het MozBar pictogram, dan zie je nog veel meer dan dat. Zo geeft de extensie bijvoorbeeld ook informatie over de optimalisatie van een pagina: hoe zit het met de headers, paginatitels en meta descriptions?
6. Redirect Path
De redirect path extensie voor Chrome doet twee dingen. Het brengt in één overzicht het pad van een pagina in kaart en geeft meteen weer wat de status van een betreffende pagina is. Heeft de pagina een 301- of 404-statuscode dan zie je dit direct in de browser. Klik je vervolgens op het pictogram, dan zie je welke redirects zijn ingesteld. Ideaal dus om even snel de status van een webpagina te checken!
7.
Seerobots
Seerobots geeft aan welke tags de pagina heeft. Heeft de webpagina een ‘no-follow’ of een ‘ do-follow’ en staat de pagina op ‘index’ of ‘no-index’? De extensie kleurt groen in het geval van een follow of index en indien de pagina op no-follow of no-index staat kleurt het pictogram rood. Wederom in één oogopslag te zien!
8. Tag assistant by Google
De Google Tag Assistant analyseert de ingestelde tags op iedere pagina die wordt bezocht (bijvoorbeeld Google Analytics en/of Google Tag Manager). Het aantal tags wordt direct geteld en indien alles goed is ingesteld, kleurt het pictogram groen en komt het aantal gevonden tags erin te staan. Eén druk op de knop laat dan zien welke tags er precies gevonden zijn. Wanneer een pagina een fout bevat, wordt de tag roodgekleurd en wordt het getal 1 weergegeven.
9. Wayback Machine
Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt, voordat je bepaalt waar je naar toe gaat. Dit geldt ook voor het internet en komt ook zeker van pas bij het optimaliseren van websites. Door te klikken op dit pictogram kun je zien hoe een bepaalde website er een aantal jaren geleden uitzag.
10. Web Developer
De extensie Web Developer voor Chrome voegt een heuse toolbar toe aan de extensiebalk. Het heeft een ‘disable’ optie waarmee je bijvoorbeeld JavaScript even achterwege kunt laten. Hierna refresh je de pagina en kun je zien hoe de pagina eruitziet zonder JavaScript. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld cookies, CSS, formulieren en afbeeldingen uitzetten.
Wil jij één van bovenstaande extensies (óf misschien wel allemaal) toevoegen in jouw extensiebalk? Je downloadt ze hier!
Vragen? Neem contact op!
Gebruik jij ook extensies in Chrome om jouw SEO-werkzaamheden efficiënter uit te kunnen voeren? Of heb je misschien nog wel andere handige tools? Laat het ons dan weten door middel van een reactie onder dit blogbericht. Wij zijn erg benieuwd!
Misschien heb je ook nog wel andere vragen of opmerkingen over SEO. Neem ook in dat geval gerust contact met ons op!