zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Actieve Gebruikers in Analytics

Terug naar alle blogberichten
Inschrijven
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Actieve Gebruikers in Analytics

Actieve Gebruikers in Analytics

Google heeft de afgelopen dagen een nieuwe functie in Analytics geïntroduceerd: Actieve Gebruikers, te vinden onder Doelgroep. Zoals wel vaker met nieuwe functies gaat het hier om een bèta en hebben niet alle accounts er toegang toe. Het kan dus zijn dat je de functie niet in jouw account kan terugvinden. Voor degene onder jullie die het geluk hebben al wel over deze functie te beschikken, hieronder een beschrijving van de functie en wat je ermee kunt.

Wat zijn Actieve Gebruikers?

Actieve Gebruikers is een functie die inzicht geeft in het aantal unieke gebruikers voor een bepaald tijdsbestek afgezet tegen dagen.

Actieve Gebruikers Analytics

Hierbij gaat het om unieke gebruikers en niet sessies: iemand die meerdere keren je website bezoekt, telt nog steeds als 1 gebruiker. De gegevens kunnen uiteraard voor meerdere dagen weergegeven worden. In de afbeelding zijn bijvoorbeeld de gegevens voor 7 dagen weergegeven.

Op dit moment kan de data van slechts vier opties weergegeven worden. Voor de onderste drie opties geldt, dat het gaat om de periode die eindigt op de dag zelf:

• Actieve gebruikers op dag 1.
• Gebruikers die zeven dagen actief zijn.
• Gebruikers die veertien actief zijn.
• Gebruikers die dertig dagen actief zijn.

Een voorbeeld: Kies je Gebruikers die zeven dagen actief zijn voor 7 mei, dan zie je het aantal unieke gebruikers dat in de periode 1 mei tot en met 7 mei jouw website bezocht hebben.

Wat verwarrend is, is dat de omschrijvingen misleidend zijn. Bij het lezen van de termen, krijg je als snel het idee dat het gaat om de gebruikers die in de opgegeven periode elke dag je website bezocht hebben. Dit is dus niet zo: als iemand op slechts één dag de website bezocht heeft, wordt hij of zij al meegerekend.

De informatie die onder de grafiek weergegeven wordt, zijn de gegevens voor de laatste opgegeven dag. In de afbeelding hierboven wordt de data laten zien van de periode 1 mei tot en met 7 mei: de aantallen onder de grafiek zijn de gegevens die overeenkomen met 7 mei.

Wat kan je ermee?

Actieve gebruikers is een leuke functie, maar geeft geen nieuwe informatie. Alle gegevens zijn ook te achterhalen onder Doelgroep > Overzicht.
Wel geeft deze functie de data veel makkelijker en sneller weer en kun je periodes makkelijker vergelijken.

Ook bij deze functie kun je alle gebruikers vergelijken met bijvoorbeeld enkel de gebruikers die via Adwords binnengekomen zijn. Het lijkt erop dat deze functie dus puur bedoeld is om gegevens overzichtelijk te maken.

Actieve Gebruikers Analytics vergelijken

Ben je vooral geïnteresseerd of je website een groei doormaakt op het gebied van gebruikers (en niet bezoeken), dan is deze functie ideaal voor jou.

Bèta versie

Zoals al eerder is aangegeven, gaat het hier om een bètaversie. De kans is dan ook aanwezig dat deze gegevens nog niet in jouw account beschikbaar zijn. Het is nog niet bekend wanneer deze bèta eindigt en iedereen gebruik kan maken van deze functie.

Daarnaast zijn er nog wel een aantal punten die veranderd moeten worden. Allereerst zijn de termen voor de opties verwarrend. Google doet er verstandig aan om ze om te zetten naar een term die beter de lading dekt, zoals Actieve gebruikers van 7 dagen. Daarnaast ontbreekt bij de optie voor veertien dagen het woord dagen.

Ook de informatie onder de grafiek is overbodig. Iemand die van meerdere dagen informatie opvraagt, heeft vrij weinig aan alleen de gegevens van alleen de laatste dag.

Als laatste punt kunnen de tijdsperiodes uitgebreid worden. Dus niet alleen unieke bezoekers van 1, 7, 14 of 30 dagen kunnen zien, maar bijvoorbeeld ook 28 dagen of 2 maanden, of een zelfgekozen periode.

Voor degene die deze functie al kunnen gebruiken: wat vinden jullie ervan? En zijn er nog zaken die in jouw ogen missen? Laat het vooral weten.

Blog

Relevant blog posts

8 Psychologische tips om websitebezoekers te beïnvloeden

30 maart 2021

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.