zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu
  1. Home
  2. Blog
  3. De nieuwe top 4 in de Google SERP: we’re still alive!
Waarschijnlijk heb je het wel gehoord: Google is sinds kort vrij abrupt overgestapt op de nieuwe top 4 indeling in de SERP (Search Engine Results Page). Waar voorheen advertenties aan de rechterkant van het scherm werden vertoond, worden er nu nog enkel 4 advertenties boven (en 3 onder) de organische resultaten vertoond. Voor de gemiddelde gebruiker viel het waarschijnlijk niet eens op, maar voor veel online marketeers was dit regelmatig reden tot blinde paniek, hartkloppingen en absolute doodsangsten. Ondertussen zijn we zo’n 5/6 weken verder, en alhoewel er in de tussentijd al een hoop over gezegd is, hebben wij juist geprobeerd om hier zo min mogelijk externe bronnen over te lezen. Zo kunnen wij als specialisten objectief reflecteren op onze eigen bevindingen. Onderstaand vind je dan ook deze eigen kijk op de eerste resultaten van de nieuwe SERP!* *Voor de duidelijkheid, deze bevindingen zijn gebaseerd op de data van onze eigen klanten. We baseren ons dus niet op andere externe bronnen of onderzoeken van derde partijen.

 we're still alive

De waarheid op tafel: acht bevindingen tot nu toe!

1.     Minder grote verschillen dan verwacht

Juist, dat is inderdaad het voornaamste dat opvalt. Onze SEA- & SEO-specialisten zaten anderhalve maand geleden met klamme handjes op kantoor: wachtend op die klap die tot nu toe eigenlijk nooit écht viel. Er zijn zeker kleine verschillen merkbaar, maar het is belangrijk om de nuance van deze verschillen (tot nu toe) nu alvast duidelijk te maken.

2. Een iets grotere rol voor Google Shopping

We merken bij de meeste van onze (e-commerce) klanten dat Google Shopping iets prominenter en vaker naar voren komt. Dit is dus, zoals verwacht, nog iets belangrijker geworden dan voorheen. Optimaliseer je Shopping campagnes in AdWords en zorg er dus (vooral) voor dat je feed goed op orde is!

3. Lichte verhoging in CTR bij tekstadvertenties, vooral op positie 3 en 4

We zien bij AdWords campagnes waarin we een hoge gemiddelde positie aanhouden dat de CTR over het algemeen iets gestegen is. Dit is echter voornamelijk het geval bij positie 3 en 4, bij positie 1 en 2 zien we vooralsnog weinig verandering. Een logische verklaring zou zijn dat de organische resultaten verder naar beneden worden gedrukt. Echter zien zien we tot nu toe weinig verschil voor deze organische resultaten (straks meer hierover). Het lijkt er dus op dat dit (kleine) verschil voornamelijk voortkomt uit de verdwenen advertenties aan de rechterkant, waar dus niet meer op kan worden geklikt.

4. Flinke verlaging van vertoningsaandeel bij tekstadvertenties, vooral op positie 5 t/m 11

Over het algemeen zien we in de Google Search campagnes van AdWords dat het vertoningsaandeel (het aantal keren dat een advertentie vertoont wordt t.o.v. het aantal keren dat deze vertoond had kunnen worden) een klein beetje gedaald is. De hardste klappen vallen bij de advertenties die voorheen vaak op positie 5 t/m 11 werden geplaatst, hier zien we een vrij forse daling in vertoningsaandeel: in sommige gevallen zagen we zelfs een daling van meer dan 50%! Dit is natuurlijk vrij makkelijk te verklaren aangezien er voortaan nog maar (maximaal) 7 in plaats van 11 posities zijn.

5. Lichte verhoging CPC

Ja, er is over het algemeen een lichte verhoging in CPC waar te nemen. Deze is echter zeer beperkt: we hebben het, tot nu toe, over hooguit een paar procent. We verwachten echter dat dit (over het algemeen) nog wel iets verder zal stijgen, dit aangezien adverteerders die nu sinds een aantal weken buiten de boot vallen (positie 8 – 11) op den duur wakker zullen worden en biedingen naar alle waarschijnlijkheid gaan verhogen. Het wordt dus extra hard knokken omdat er minder beschikbare posities zijn!

6. Weinig invloed op organische resultaten

PPC eindbaas Larry Kim (oprichter van WordStream en een autoriteit op het gebied van online advertising) voorspelde een flinke dip in de organische resultaten: ‘’Paid position #4 is the new organic position #1’’ werd er toentertijd gezegd. Deze uitspraak zorgde hier op kantoor voor een aantal bibberende SEO-specialisten, aangezien Kim verrassend vaak gelijk krijgt. De schade valt tot nu toe echter mee (afgezien van de paniekaanvallen en bezoekjes aan de psycholoog van team SEO). Zien we dan geen enkel verschil? Nou, er is zeker verschil wanneer we naar bepaalde klanten kijken, maar dit heeft naar alle waarschijnlijkheid meer te maken met externe elementen zoals seasonality: we zien bepaalde patronen ook terugkomen in voorgaande jaren. Je data slechts vergelijken met de 5 weken vóór de nieuwe top 4 is een gigantische aanname (helaas zien we dit veel gebeuren), aangezien er in deze weken natuurlijk ook een hoop externe factoren voor verandering hebben kunnen zorgen. seopanic

7. Invloed verschilt per branche

Zoals hierboven al enigszins doorschemert: we merken een verschil per branche. In de ene sector zien we voor onze klanten letterlijk 0 verschil, in de andere branche merken we dat er flink geschaafd moet worden. Zo behoeven onze e-commerce- en fashionklanten de laatste tijd nét wat meer aandacht, terwijl het verschil in branches zoals de home & living- en vooral de B2B-markt te verwaarlozen is. Houd hier bij het inwinnen van informatie dus altijd rekening mee (bijna alle berichtgeving omtrent de nieuwe top 4 is gebaseerd op algemene of gemiddelde cijfers).

8. Verschil vooral op desktop merkbaar

Voor zover er al verschil is op te merken, geldt dit vooral voor de desktop. SEA-elementen zoals het vertoningsaandeel zijn namelijk vooral voor deze resultaten gedaald. Dit komt natuurlijk doordat mobiel voorheen überhaupt geen advertenties aan de rechterkant kende. Daarbij moeten we wel opmerken dat organische resultaten vooral iets minder presteren op mobiel, aangezien hier nu dus regelmatig nog meer AdWords resultaten boven de organische resultaten verschijnen (meer Shopping-  en tekstadvertenties dan voorheen).

Keep calm and watch your data!

Na dit alles willen we nog steeds hetzelfde advies meegeven als de vorige keer: keep calm and watch your data! Optimaliseer je campagnes vervolgens langzaam op basis van deze data; ga hier niet met de hakbijl doorheen. Bij aanpassingen zoals de nieuwe top 4 wordt door marketeers al snel gedaan alsof de wereld vergaat, maar vooralsnog lijkt het (wederom) allemaal wel mee te vallen. Onthoud echter wel dat we pas 5/6 weken verder zijn, het kan zijn dat we later alsnog grotere verschillen gaan merken. De voornaamste kernpunten zijn (vooral op mobiel) je organische resultaten, je vertoningsaandeel en eventueel je Google Shopping campagnes: houd in het bijzonder deze factoren de komende tijd in de gaten. Mocht je hier mee vastlopen, stel je vraag dan onder dit bericht of schakel de Idiots in voor een grondige professionalisering van je online vindbaarheid!

Blog

Relevant blog posts

10 musthave Chrome-extensies voor SEO-specialisten!

29 april 2016

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.