zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Dwell time! Dwell wattus?

Terug naar alle blogberichten
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Dwell time! Dwell wattus?

Kleine situatieschets: een tijdje terug ben je begonnen met investeren in Adwords en Social Media campagnes en sindsdien zit er een stijgende lijn in het aantal websitebezoekers. Via de populaire Facebook en Instagram advertenties wordt er beduidend meer op jouw advertentie geklikt en ook het CTR van je Google en Bing advertenties ligt hoger dan voorheen. Fantastisch toch?! Je conversies zullen binnenstromen vanaf nu! Of niet?

Dwell time wat en waarom

Bovenstaand is helaas niet altijd het geval. Je merkt namelijk dat je bezoekers je website snel weer verlaten. Ze klikken niet door naar andere pagina’s op je website en het conversie percentage blijft onveranderd. Oftewel: chapeau voor het bereiken van een hoge positie in Google, maar voor de echte resultaten moet je er ook voor zorgen dat je bezoekers op je website blijven. De vraag is dus: hoe zorg je dat de Dwell Time hoger wordt?

Dwell Time, wat is dat precies?

Dwell Time is letterlijk vertaald ‘dwaal tijd’: de tijd dat een bezoeker ronddwaalt op je website. Deze tijd wordt gemeten vanaf het moment dat je klikt op de sitelink in de zoekresultaten tot het moment dat je besluit weer terug te gaan naar de SERPs (Search Engine Result Pages).

Stel je zoekt naar “SEO tips 2017” in Google: je klikt op het eerste zoekresultaat, leest in 6 minuten en 12 seconden de meest nuttige tips door en neemt ook een kijkje op de pagina “SEO tips 2016” op dezelfde website. Hier spendeer je 2 minuten en 34 seconden waarna je op de back knop in het menu klikt om zo weer terug te keren naar de SERPs. Je Dwell Time op deze website is nu 8 minuten en 46 seconden. Ik hoor je denken: “Maar, is dit niet hetzelfde als…”

Ja, dit klinkt inderdaad hetzelfde als de Average Time on Site, maar dat is het niet helemaal. Het verschil is dat bij het berekenen van gemiddelde sessieduur het ook zo kan zijn dat de bezoeker een direct ingetypte URL of een pagina uit favorieten bezoekt in plaats van de SERPs.

Waarom je moet zorgen voor een hogere Dwell Time

Het verhogen van de Dwell Time van website bezoekers heeft twee voordelen:

1. Als bezoekers langer op je website blijven, betekent dit dat jouw website het gewenst resultaat was voor de bezoeker. Iemand vindt bijvoorbeeld een antwoord op zijn vraag, ziet een interessant instructiefilmpje of is geïnspireerd geraakt door de foto’s. Wat de reden ook mag zijn: je website relevant maken heeft een positief effect op je conversie ratio.

2. Veel marketeers vermoeden dat de Dwell Time één van de ranking factoren is van Google. Als de Dwell Time van jouw website hoger ligt dan die van je concurrenten, is de verwachting dat Google jouw website uiteindelijk hoger zal plaatsen in de zoekresultaten dan die van de concurrent.

Dwell gedrag

Je bent nog steeds op zoek naar meer SEO tips en bekijkt hiervoor de volgende zoekresultaten van Google. Je klikt op één van deze zoekresultaten, maar binnen een paar seconden heb je al door dat je deze tips al een paar keer voorbij hebt zien komen. Niet interessant dus.

In 1997 werd er een onderzoek gedaan naar het leesgedrag van mensen op internet. Hieruit bleek dat de meeste mensen de website scannen bij het eerste bezoek. Dit scannen gebeurt in een F-patroon waarbij eerst de titel en de bovenste regels worden gescand. Vervolgens wordt er een groot deel van de tekst overgeslagen en wordt het tweede kopje met wat tekstregels gescand. Uit het onderzoek van de Nielson Norman Group leest slechts 16% van de web gebruikers een pagina woord voor woord. Ook zijn online lezers ongeduldig en willen ze snel informatie inwinnen.

Om een bezoeker te behouden nadat hij een pagina heeft gescand, is relevante en duidelijke content belangrijk. Hierdoor zal de bezoeker de tekst grondig gaan lezen en dit zal bijdragen aan een hogere Dwell Time, gemiddelde sessieduur én UX.

De UX? Wat is dat dan?

Even geduld! Dit lichten we graag volgende week toe in een nieuw blogbericht. Stay tuned… Ben je benieuwd hoe je de Dwell Time van je website kunt verhogen en hoe jouw website beter online vindbaar wordt? Dan kun je altijd contact opnemen met onze specialisten of een bezoekje brengen aan de Keizersgracht in Eindhoven.

Blog

Relevant blog posts

Wat is BERT en welke invloed heeft dit op SEO?

31 oktober 2019

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.