zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

De essentie van een goed SEO-migratieplan

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
 1. Home
 2. Blog
 3. De essentie van een goed SEO-migratieplan

Waarom is de migratie van een domein zo belangrijk voor de SEO van een website? In dit artikel leg ik uit waarom een goed migratieplan essentieel is voor een correcte SEO-migratie van een domein en wat daar allemaal bij komt kijken. De volgende onderwerpen licht ik uitgebreid toe zodat jij klaar bent voor een SEO-migratie van jouw domein:

 • Waarom een migratieplan?
 • De noodzaak van een migratieplan
 • De effecten van een goed SEO-migratieplan
 • De voor- en nadelen van een migratie
 • Welke stappen je het beste onderneemt vóór de migratie

Waarom een SEO-migratieplan?

Ben jij van plan om domein A over te zetten naar domein B, maar wil je geen verlies van SEO-waarde en traffic naar je website? Een goed migratieplan helpt je op weg om de organische waarde van je domein zo goed mogelijk over te brengen naar het domein waarnaar je gaat migreren. Enkele essentiële stappen dienen te worden ondernomen om je verkeer, dat via organische kanalen binnenkomt, zo veel mogelijk over te nemen.

De noodzaak

Waarom is een migratieplan noodzakelijk? Om bepaalde belangrijke SEO-aspecten van een domein te waarborgen en over te zetten op je nieuwe domein moet je een migratie goed voorbereiden. Heb je jarenlang hard gewerkt om hoge organische rankings te behalen door middel van relevante content, linkbuilding en technische optimalisaties, maar wil je gebruik gaan maken van een ander domein? De opgebouwde waarde wil je natuurlijk niet verliezen. Een migratie zonder voorbereiding kan leiden tot een verlies van al je opgebouwde SEO-waarde. Al die jaren van hard werken, plots verloren. Dat wil je toch niet?

Een migratie dient zorgvuldig te worden voorbereid om te zorgen dat je, met het nieuwe domein, net zo goed rankt als voorheen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een migratie komt veelal voor om de volgenden redenen:

 • Een SSL-certificaat toevoegen (van http naar https).
 • Een nieuw CMS in gebruik nemen.
 • De internationale markt betreden met .com domein (bijvoorbeeld van .nl naar .com/nl/).
 • Een bedrijfsnaamwijziging (domeinnaam wordt aangepast).

Effecten van een SEO-migratieplan

Met een goed SEO-migratieplan kun je zorgen voor het behoud van je opgebouwde SEO-waarde. Dat niet alleen. Je kan na de migratie direct aan de slag met het optimaliseren van je nieuwe domein. Een migratie kan voor je SEO heel wat los maken, zowel in positieve als in negatieve zin. En de negatieve effecten kunnen desastreus uitpakken bij een onzorgvuldige migratie van het domein. Je kan de volledige SEO-waarde van je domein kwijtraken!

Een goed voorbeeld van een geslaagde migratie is de migratie van ‘job.monster.co.uk’ naar ‘monster.co.uk/jobs’. In de onderstaande afbeelding is te zien wat de invloed van een migratie bij monster.co.uk voor groei aan vindbaarheid heeft gerealiseerd. In het overzicht zijn zowel de effecten van de migratie van http naar https (SSL) als de migratie van subdomein (jobs.monster.co.uk) naar submap (monster.co.uk/jobs/) terug te vinden. Beide migraties met een enorme groei aan vindbaarheid.

Bron: LinkedIn Omi Sido

In dit filmpje zie je meer informatie over de keuze voor een subdomein of submap in de URL-structuur:

Natuurlijk zijn er ook voordelen van een migratie. In het onderstaande overzicht hebben we de voor- en de nadelen van een migratie onder elkaar gezet.

De voordelen van een goede migratie

 1. Gebruik van SSL-certificaat (https) – Google heeft aangegeven onbeveiligde domeinen te straffen. Dit onderzoek van Searchmetrics bevestigt dit.
 2. Schoon domein – Juiste implementatie van technische SEO-aspecten.
 3. Nieuwe URL-structuur – Vervuilde URL-structuur wordt omgezet in een SEO-vriendelijke URL-structuur.
 4. Betreding internationale markten – Optioneel voor internationale ambities.

De nadelen van een slechte migratie

 1. Verlies organisch verkeer.
 2. Verlies rankings.
 3. Verlies linkkracht.
 4. Technische aanpassingen achteraf (kost tijd en geld).

Met welke stappen stel je een goed migratieplan op?

Om een migratie van een website technisch goed te laten verlopen, is een stappenplan nodig. Dit stappenplan noemen we een migratieplan. Het migratieplan is essentieel om de migratie van een specifiek domein volgens planning uit te voeren. Bij het opstellen van een migratieplan moet je rekening houden met:

 1. (Sub)domeinkeuze – Naar welk domein ga je verhuizen?
 2. SSL-certificaat (https) – Wordt er gebruik gemaakt van een SSL-certificaat?
 3. URL-structuur – Welke URL-structuur heb je voor ogen?
 4. Websitestructuur – Hoe gaat de navigatiestructuur en footer eruit zien?
 5. Canonical-tags – Welke pagina’s krijgen unieke content en moeten ranken?
 6. 301-redirects – Welke oude URL’s dienen te worden doorverwezen en naar welke nieuwe URL’s?
 7. XML-sitemap – Welke pagina’s dienen te worden opgenomen in de XML-sitemap?
 8. Responsive design – Krijgt de website een responsive design of een subdomein voor de mobiele website?
 9. txt – Welke pagina’s dienen te worden genegeerd door bots/spiders? Welke bots/spiders wil je blokkeren je website te crawlen?
 10. Hreflang-tags – Welke landvarianten van het domein of van welke pagina’s zijn er aanwezig?
 11. Content – Wordt de oude content verhuisd naar het nieuwe domein?

Al de bovenstaande punten dienen te worden meegenomen in het migratieplan. Wanneer de bovenstaande punten duidelijk zijn, kan een migratie worden ingezet. Stap voor stap kan een developer rekening houden met SEO-technische aspecten welke in de bovenstaande punten staan beschreven.

Nacontrole en adreswijziging in Google Search Console

Na de migratie is het van belang de omzetting nauwlettend in de gaten te houden op fouten en redirects. Het monitoren van fouten is erg belangrijk om de waarde van URL’s met een 404-foutmelding te kunnen waarborgen door een 301-redirect te plaatsen. Ook is het van belang dat Google weet van de migratie van je website. Binnen Google Search Console kan je een adreswijziging doorgeven waar je aan Google aangeeft dat je van (sub)domein bent gewisseld. Lees meer over de adreswijziging in Google Search Console.

Meer weten?

Meer informatie over het opstellen van een migratieplan of de migratie volledig laten begeleiden door ons? Neem dan gerust contact met ons op.

Blog

Relevant blog posts

SEO best practices: websitefilters

8 augustus 2018

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.