zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu
  1. Home
  2. Gboard: zoeken via je smartphone toetsenbord
Iedereen kent wel het moment dat je aan het appen bent met een bekende. Je hebt elkaar al lang niet meer gezien, dus wil je weer afspreken bij dat ene leuke tentje. Maar wat was het adres ook alweer? Op dat moment moet je je app verlaten, het adres opzoeken via je mobiele internetbrowser, met moeite het adres kopiëren, weer terug naar de app om daar het adres te plakken. Als je erover nadenkt is dit best omslachtig. En dat dachten ze bij Google ook. Daarom hebben ze een nieuw toetsenbord ontwikkeld: Gboard.

De voordelen van Gboard

Gboard is een toetsenbord dat bedoeld is om de tijd die we nodig hebben om berichten te versturen te verkorten. Zeker voor mensen die veel berichten sturen in iMessage, Whatsapp en alle andere chatapps is dit een voordeel. Maar hoe werkt het dan? Het ziet eruit als een normaal toetsenbord, met als belangrijke uitzondering het Google teken linksboven. Wanneer je hierop drukt, opent zich een zoekvenster, waarmee je kunt zoeken naar wat je ook maar wilt. Vervolgens kun je eenvoudig die informatie die je gevonden hebt delen in de app. Maar aan welke informatie moet je dan denken? Allereerst kun je organische resultaten verwachten van een zoekopdracht uit Google. Afhankelijk van je zoekopdracht kun je hierbij ook denken aan adressen van bedrijven/winkels, vluchtdata, YouTube video's, of zelfs het weer. Maar dat is niet alles. Ben je iemand die veel (verschillende) emoji's gebruikt? Ook aan jou heeft Google gedacht. Typ de omschrijving van de emoji's in en Gboard toont gelijk relevante smileys. Geen gezoek meer door een waslijst aan emoji's en nog steeds de juiste emoji niet kunnen vinden. Een andere toffe toevoeging is de optie om naar gifs te zoeken, gewoon vanaf je toetsenbord. Kies in plaats van de zoekfunctie voor de giffunctie en de resultaten zullen alleen maar gifs bevatten die je met je vrienden kunt delen. Ben je iemand die gewend is aan swipen over je toetsenbord, dan is Gboard ook voor jou geschikt. Google heeft deze optie ook verwerkt in hun eigen toetsenbord, al noemen ze het Glide Typing. In plaats van langzaam steeds letters aan te tikken, zweef je over je toetsenbord heen naar de letters die je nodig hebt en Gboard maakt er automatisch de juiste woorden van. Kortom, ben je op zoek naar een toetsenbord die je sneller laat appen met bekenden, dan is Gboard zeker het overwegen waard.

Wat moet ik verder weten over Gboard

Natuurlijk zijn er nog wel een aantal zaken die je moet weten over Gboard en de werking ervan.

Beschikbaarheid

Op dit moment is Gboard alleen verkrijgbaar voor iOS. Sterker nog, alleen als je een Apple-account uit de Verenigde Staten beschikt, kun je op dit moment Gboard downloaden. Google heeft wel aangekondigd dat ze in de toekomst het toetsenbord voor meer landen willen uitrollen. Echter, wanneer we hem in Nederland kunnen verwachten is nog onbekend.

Andere ranking

De volgorde van de resultaten bij een reguliere mobiele zoekopdracht en de resultaten van een zoekopdracht via Gboard verschillen van elkaar. Een korte analyse laat zien dat sommige resultaten hoger (of in het geval van Gboard, meer naar links) getoond worden, omdat Gboard denkt dat deze relavanter zijn. Denk bijvoorbeeld aan Knowledge Graphs van bedrijven. Zoek je op Amazon, dan zal Gboard de Knowledge Graph van Amazon als eerste tonen. Ook nieuwsberichten en YouTube video's zullen eerder getoond worden. Als we kijken naar het idee achter Gboard, dan is dat ook niet vreemd. Met dit toetsenbord wil Google het makkelijker maken om informatie te delen met anderen. De verwachting is dat dit met name zal gebeuren in chatapps. Knowledge graphs, nieuwsberichten en YouTube video's zijn informatiebronnen die over het algemeen sneller gedeeld worden met anderen. Wel heeft Google aangegeven dat ze nog aan het experimenteren zijn met de rankings. Het kan dus zijn dat de rankingfactoren in de toekomst gaan veranderen.

Geen Ads

Een ander verschil met de reguliere rankings is dat Gboard geen advertenties toont; daarbij gaf Google aan dat ze dit in ieder geval op korte termijn ook niet van plan zijn. Voorlopig dus geen kansen om Adwords in te zetten voor dit toetsenbord. Waarom Google besloten heeft om advertenties te weren uit Gboard is onbekend. Wellicht vinden ze dat advertenties daar niet gepast zijn, of zijn ze er nog niet over uit hoe ze deze zo goed mogelijk kunnen positioneren. Wellicht wachten ze totdat Gboard een breder draagvlak heeft, voordat ze de advertenties gaan tonen. Wat de reden ook is, wij verwachten dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is.

Gboard: nog even geduld

Gboard, het nieuwe toetsenbord voor iOS, waarmee Google typen en zoeken combineert, is nog geen week oud. De verwachting is dan ook dat ze de komende tijd nog wel bezig zullen zijn met het tweaken van zaken zoals de ranking van de zoekopdrachten. Ik kan in ieder geval niet wachten op de Nederlandse release van Gboard om dit nieuwe toetsenbord te testen.

Blog

Relevant blog posts

Wat is het en hoe werkt het?

10 oktober 2019

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.