zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Google Optimize review: handige tool voor kleine en simpele A/B testen?

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Google Optimize review: handige tool voor kleine en simpele A/B-testen?

Stel je bent ondernemer. Je hebt een eigen webshop en wilt natuurlijk zoveel mogelijk verkopen. Een aanpassing op het gebied van design of functionaliteit kan hierbij het verschil maken. Daarom is het enorm belangrijk dat je weet wat wel én wat juist niet werkt. Hoe tof zou het dan zijn als je dit gratis zelf kunt testen? Google speelde goed in op deze behoefte en introduceerde de tool Google Optimize. Met deze tool voer je als ondernemer of online marketing specialist eenvoudig A/B testen uit om zo, mits goed uitgevoerd, het conversiepercentage (en hopelijk dus je winstpercentage) te verhogen. Ik testte de tool en deel middels dit verslag mijn bevindingen aan de hand van de meest belangrijke punten!

Gratis tot op zekere hoogte

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de Google Optimize is – in tegenstelling tot andere conversieoptimalisatietools – gratis in gebruik. Echter, voor niets gaat de zon op. De tool is namelijk niet helemaal onbeperkt gratis in gebruik. Mocht je dus geavanceerde testen willen draaien, dan is het mogelijk om Google Optimize 360 aan te schaffen. Hiermee kun je nét iets meer de diepte in. De prijs hiervoor is op aanvraag.

Implementatie

De implementatie van Google Optimize is super eenvoudig. Maak je al gebruik van Google Tag Manager? Dan implementeer je Optimize eenvoudig via die container. Ga je voor het eerst aan de slag met deze tool, dan kun je de code in de website (laten) plaatsen. Bij VWO (Visual Website Optimizer) is het beter om het script hardcoded op de website te plaatsen, dit om ‘flikkering’ te voorkomen. Bij Google Optimize lijkt dit geen probleem te zijn, een positief punt dus!

Makkelijk in gebruik

Via een gebruiksvriendelijke editor is het eenvoudig om diverse elementen van pagina’s aan te passen. Denk hierbij aan het wijzigen van kleuren, het aanpassen van teksten, het aanpassen van afbeeldingen of het verplaatsen van elementen. Google zorgt er op een gebruiksvriendelijke manier voor dat iedereen kan A/B testen of multivariate testen. Wat mij betreft is er geen enkele andere tool die zo makkelijk in gebruik is als Google Optimize. Van implementatie tot uitvoering!

Onderstaand een voorbeeld van de originele website:

Google Optimize

Een voorbeeld van een wijziging in kleur:

Google Optimize 2

En een wijziging in posities van elementen:

Google Optimize

Targeting

De targetingmethode van de test is ontzettend uitgebreid. Dit is heel prettig wanneer je specifieke groepen op de website wil targeten. Allereerst zijn er diverse mogelijkheden om bepaalde URL’s te targeten binnen je domein. Denk hierbij aan het testen van de homepage, categoriepagina’s en/of productpagina’s.

Google Optimize Targeting

Naast targeting op URL zijn er in Google Optimize nog meer interessante targetingmogelijkheden. Denk hierbij aan targeting op basis van gedrag op de website (ook wel engagement genoemd), geografische targeting, targeting op basis van device. Maar ook geavanceerdere targeting op basis van specifieke variabele in de datalayer, javascript of een specifieke query parameter. Voornamelijk de koppeling met Google Analytics en op basis daarvan targeten is vrij uniek. De andere mogelijkheden zijn ook vaak mogelijk met andere CRO-tools. Maar deze is zoals ik al eerder zei… gratis!

Google Optimize targeting rules

Google Analytics

De koppeling met Google Analytics werkt erg gebruiksvriendelijk. De doelen uit Google Analytics kun je op een super eenvoudige wijze gebruiken in Google Optimize. Daarnaast kun je ook meerdere doelen gebruiken. In het onderstaande voorbeeld is dat zowel de doorklik op de winkelwagenbutton als het e-commerce conversieratio.

Google Optimize en Analytics

Het experiment dat je start is ook direct zichtbaar in Google Analytics onder ‘Experimenten’. Op deze manier heb je ook inzichten in bijvoorbeeld engagement.

Onderstaand twee voorbeelden hoe dit eruit ziet in Google Analytics:

Google Analytics Experiment

En zo ziet het eruit in Google Optimize:

Google Optimize 9

Conclusie

Kortom, Optimize is een supermakkelijke tool voor simpele A/B testen of multivariate testen. De tool is zeer geschikt voor wie geen duur CRO-traject willen starten maar wel graag wil testen met makkelijke (of iets complexere) aanpassingen. De implementatie van Google Optimize is misschien nog wel het grootste voordeel. Dit werkt namelijk super makkelijk en daarnaast is het experiment (als je de tool koppelt met Google Analytics) direct zichtbaar in Google Analytics. Met een tool zoals VWO is dit bijvoorbeeld een stuk geavanceerder en ingewikkelder. Al met al heb ik een positieve ervaring met Google Optimize en ik raad de tool dan ook zeker aan aan diegenen die voor het eerst starten met A/B testen. Heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag!

Blog

Relevant blog posts

Facebook conversie attributie: dit moet je erover weten!

20 juli 2017

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.