zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Adverteren op YouTube:
Hoe bepaal ik de inhoud van een video?

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
 1. Home
 2. Blog
 3. Hoe bepaal ik de inhoud van een video?

Het is al enige tijd mogelijk om met YouTube-video’s mensen in alle fases te bereiken. Dus zowel in de See-, Think-, Do- als Care-fase. Om waardevollere klanten te vinden, is algemene informatie over wie iemand (zoals leeftijd en geslacht) niet langer voldoende. Je moet weten wat ze (misschien) willen. Je moet op de hoogte zijn van hun bedoelingen om de relevantie hoog te houden en zo het gewenste effect te krijgen. Maar alleen de juiste targeting is niet genoeg, de creative is net zo belangrijk.

De verschillende fases

Om te bepalen welke inhoud nou relevant is voor de kijker moet je weten in welke fase je de kijker gaat benaderen. In de See-fase, waarbij de focus ligt op awareness, ga je bouwen aan je merkbekendheid. De inhoud van deze video is logischerwijs anders dan de inhoud van een video die je wil inzetten in één van de andere 3 fases.

De targetingmogelijkheden

Je hebt dus nu bepaald in welke fase je de video gaat inzetten, maar hoe bepaal je vervolgens de inhoud van de video?

Belangrijk is dat Google deze informatie verzamelt op het moment dat je ingelogd bent met een Google-profiel (Gmail, YouTube, Google Maps, etc.). Het helpt om te weten welke targetingmogelijkheden er zijn in YouTube. Hieronder even kort welke mogelijkheden er zijn en wat deze inhouden:

 • Affinities: dit zijn segmenten waar mensen interesse in hebben, zoals ‘eten & drinken’, ‘sport & fitness’, ‘beauty & wellness’ of ‘reizen’.
 • Consumer patterns: hiermee is het mogelijk om mensen te bereiken op basis van hun winkel- en levensstijlgewoonten, zoals waar ze winkelen of hoe vaak ze uiteten gaan.
 • Similar audiences: hiermee kunnen doelgroepen gebouwd worden die lijken op bijvoorbeeld het verkeer van je website.
 • Life events: dit zijn letterlijk levensgebeurtenissen waar op getarget kan worden, denk aan ‘verhuizen’, ‘gaat trouwen’, ‘nieuw huisdier’ of ‘nieuwe baan’.
 • In-market audiences: dit zijn mensen die zoekgedrag hebben getoond in een bepaalde branche, zoals ‘huis & tuin’, ‘auto’s’, baby- & kinderproducten’.
 • Custom intent audiences: dit zijn mensen die worden getarget op basis van hun zoekopdrachten in Google Search, bijvoorbeeld als iemand heeft gezocht op ‘inbouwen gashaard’.
 • Remarketing: mensen die interactie hebben gehad met je website of interactie hebben gehad met een eerdere advertentie of eigen kanaal kunnen hiermee nogmaals bereikt worden. Hiermee kunnen mensen goed opgevolgd worden, zodat je een verhaal kan vertellen, zoals sequential targetingen.
 • Customer match: op basis van klantgegevens zoals mailadressen.

De creatives

Wanneer je mensen in de See-fase wilt bereiken, dan zet je in op branding. Je wilt bijvoorbeeld werken aan naamsbekendheid, aangezien er nog geen koopintentie is. Het is de bedoeling dat je jouw product of merk goed overbrengt in de video. Deze video’s hebben vaak een algemene boodschap.

Hou bij het maken van de video rekening met het feit dat YouTube nog wat zaken over de video heen plaatst. Hieronder wordt weergegeven hoe je de indeling van de video het beste opmaakt.

Ga je dieper in de funnel, naar de Think-fase, dan is het belangrijk dat je nagaat wie de doelgroep is. Bij in-market audiences target je op mensen met een bepaalde interesse. Je wilt ze dus iets relevants vertellen over jouw merk of product. Stel, je verkoopt babykleding, dan wil je kijkers die interesse hebben getoond in ‘baby & kinderkleding’ vertellen over de nieuwe collectie. In de video zit een duidelijke call to action waarmee je aangeeft dat men de nieuwe collectie nu kan bekijken in jouw webshop.

In de Do-fase, waarbij je gebruikmaakt van custom intent, zijn er 3 templates die je kan gebruiken als format. Ga hierbij eerst na wat de intentie van de kijker is, dus waar heeft hij op gezocht? Stel jij bent een hypotheekverstrekker en iemand zoekt in Google Search naar ‘nieuwe hypotheek’, wat zou dan de content van de video worden volgens jou?
Hieronder een voorbeeld van de ABN AMRO.

The Explainer

De opbouw van deze video is als volgt:

 • Beginnen met het noemen van het probleem
 • Introductie van het product of de oplossing
 • Informeren van de voordelen
 • Aanbieding of actie laten zien
 • Afsluiten met CTA

Naast ‘The Explainer’ zijn er nog een tweetal manieren hoe een video opgebouwd kan worden.

The Product Demo

The Straight Offer

Wanneer er al een video is gemaakt, bijvoorbeeld voor televisie, hou er dan rekening mee dat meer dan 50% van de video’s worden bekeken op mobile devices. Stel dat de opbouw van een video ook geschikt is voor YouTube, weet dan wel dat het scherm van een mobile device stukken kleiner is. Het is belangrijk dat de beelden dan nog steeds goed zichtbaar zijn. Je zou dit kunnen oplossen door meer in te zoomen op de beelden.

Heb jij hulp nodig bij je videoadvertenties of met het bepalen van je doelgroep? Neem dan snel contact op!

Blog

Relevant blog posts

Video advertising trends en vernieuwingen

26 juni 2018

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.