zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Video content inzetten als marketingtool

Terug naar alle blogberichten
Inschrijven
Daag ons uit!
 1. Home
 2. Blog
 3. Hoe kan je video content inzetten als marketingtool?

Hoe kan je video content inzetten als marketingtool?

Onderzoek heeft uitgewezen dat video, na persoonlijk contact, één van de krachtigste communicatiemiddelen is die er bestaat. De combinatie van beeld, geluid en tekst triggert mensen om met meer aandacht te kijken en te luisteren, maar vooral de boodschap beter op te nemen. Dat is dan ook de grootste reden waarom video content steeds meer de overhand neemt op het internet. Diverse websites maken reeds gebruik van dit krachtige marketinginstrument. Maar waarom is het zo interessant en hoe kan je video het beste inzetten?

Aandachtspunten vooraf

Video? Dat is een leuk idee! Maar wat is nu de toegevoegde waarde van video content en hoe verspreid je dat naar de doelgroep. Het is belangrijk om hier over na te denken voordat je een investering doet. Maar waar moet je allemaal op letten om tot een goede keuze te kunnen komen?

 • Bepaal wie de doelgroep is en of deze doelgroep geschikt is voor video content. Een concurrentieanalyse kan hierbij helpen, maar vooral door een onderzoek bij je klanten/prospects kom je erachter of het een toegevoegde waarde is.
 • Definieer doelstellingen voor jezelf. Wat wil je uiteindelijk met een video campagne bereiken en hoe is dat meetbaar?
 • Welke informatie bied je aan? Zijn het praktische ‘how to’ filmpjes, productdemonstraties, informatieve filmpjes of juist sales gerichte filmjes?
 • Hoe bereik je de doelgroep? Voordat je de investering maakt is het essentieel om te weten of je hiermee wel je doelgroep kan bereiken en welke kanalen hiervoor nodig zijn.
 • Wie ontwikkelt de video content? Kies je voor een professioneel bedrijf of investeer je in goede software en hardware om zelf video’s te maken? Zorg in ieder geval voor kwalitatieve video’s!

Video en SEO

Naast goede kwalitatieve content kan video ook bijdragen aan de vindbaarheid van de website. Uiteraard zorgt het ervoor dat je in YouTube vindbaar wordt (dit komt later in deze blog nog terug). Daarnaast kan het zeker ook bijdragen aan de zoekmachine optimalisatie van je website. Maar hoe pak je dit aan en waar moet je aan denken?

Plaats video op je eigen website

De video die je hebt gemaakt kun je op YouTube zetten, maar plaats het zeker ook op je eigen website. Zorg ervoor dat de video op een aparte pagina wordt geplaatst met een unieke, schone URL en eigen tekstuele content. Zorg ervoor dat de content de inhoud van de video ondersteunt. Koppel verder relevante meta tags aan de pagina en zorg voor een goed thumbnail. Met een goede thumbnail is het aantrekkelijker voor de bezoeker om de video te bekijken. Daarnaast is het belangrijk dat de bezoeker iets kan doen als de video is afgelopen, zorg dus voor conversie gerichtheid. Een conversie kan een contactaanvraag zijn of de download van een brochure of whitepaper. Zorg dat de bezoeker geïnteresseerd raakt in je producten, diensten of informatie die je aanbiedt!

Video indexatie

Je hebt een mooie video laten maken, keurig op je website geplaatst maar de video wordt bijna nog niet bekeken. Wordt de video eigenlijk wel geïndexeerd in Google? Dit is makkelijk te testen door naar Google te gaan en op video’s te klikken. Vervolgens typ je in de zoekbalk: site:jouwurl (bijvoorbeeld site:www.investonline.nl). Alle video resultaten die ooit geplaatst zijn op die url verschijnen in de zoekresultaten.

Indexatie van video content op je website

Video sitemap

Door het aanmaken van een video sitemap kun je aangeven wat de exacte locatie is van de video en op welke landingspagina het filmpje zich bevindt. Zo kun je dus de indexatie van je video’s beinvloeden en bespoedigen. Hoe doe je dit? Vraag aan de webbouwer om een XML video sitemap aan te maken en dien deze sitemap in bij Google. Vervolgens crawlt Google de pagina’s om te controleren of de video bestaat. In de meeste gevallen indexeert Google deze pagina’s direct zodat ze worden weergeven in de zoekresultaten. Kijk voor meer informatie onderstaande video:

Creëer een sneeuwbaleffect

Om je website meer SEO waarde te geven is het belangrijk om unieke en interessante content te creëren die gedeeld wordt door je doelgroep. Video is een goed voorbeeld van unieke content die makkelijk gedeeld kan worden. Zorg ervoor dat de video uniek, creatief en soms grappig genoeg is om te delen door de doelgroep. Het is belangrijk dat de bezoeker in zo weinig mogelijk stappen de video kan delen. Plaats een ‘share this’ functioniteit zodat binnen één klik de video gedeeld kan worden op de belangrijkste social media kanalen. De video wordt dan op de overzichtspagina van bijvoorbeeld Twitter of Facebook geplaatst. Daarnaast kun je de video ook zelf plaatsen op Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ etc.. Plaats er een attractieve tekst bij zodat de video eerder bekeken en gedeeld wordt. Probeer zodoende een sneeuwbal effect te creëren. Als iemand het bericht retweet zien ook alle connecties van die persoon de video en zo kan dat doorgaan. Hieronder een voorbeeld van iBood die een cadeau box ergens in Nederland verstopt hadden die hun volgers kunnen vinden. Dit publiceren ze op Twitter aan de hand van een filmpje:

Vindbaarheid in YouTube

YouTube wordt ook wel de 2e zoekmachine van Nederland genoemd. Om informatie te vinden kun je de zoekterm ook invoeren in YouTube zodat video’s verschijnen met informatie die jij zoekt. Dus, publiceer je regelmatig video’s, zorg er dan voor dat je als bedrijf een YouTube kanaal aanmaakt en daar de video’s op een goede manier publiceert. Een YouTube kanaal is ook goed voor de branding van je merk. Oftwel: zorg ervoor dat je vindbaar bent.

YouTube kanaal

Als bedrijf is het wenselijk om een YouTube kanaal aan te maken waarin je de gemaakte video’s kan publiceren. Zorg er echter wel voor dat dit kanaal goed geoptimaliseerd is. Hieronder een paar praktische tips.

 • Titel: Zorg ervoor dat de titel van je bedrijfskanaal een herkenbare titel is. Vergelijk dit met titels van belangrijke content pagina’s. Vaak wordt de bedrijfsnaam in combinatie met belangrijke keywords hierin vermeld. Of juist een bepaald thema wat belangrijk is voor je bedrijf en waar veel op gezocht wordt. Herkenbaarheid is hierin belangrijk.
 • Beschrijving: Aan de rechterkant staat het blok beschrijving. Dit kun je zien als een soort inleiding van je kanaal. Zorg ervoor dat je een beknopte beschrijving geeft van het kanaal met wederom relevante zoektermen erin verwerkt.
 • Tagging: In het kanaal kun je tags (in YouTube worden het labels genoemd) toevoegen. Dit is te vergelijken met KeyWords die eerder voor Google ook veel werden gebruikt. Gebruik rond de 12 labels. Zorg er ook voor dat je synoniemen gebruikt voor belangrijke termen. Op dit moment ziet YouTube dit namelijk nog niet zelf.
 • Reacties: Zorg ervoor dat bezoekers een reactie kunnen geven. Dit kun je bij de instellingen regelen. Voor je vindbaarheid is interactie op het kanaal belangrijk. Als bedrijf kun je dan antwoord geven op reacties of vragen van bezoekers.
 • Links toevoegen: Zorg ervoor dat je de links van je Social media kanalen en van je website toevoegt aan je kanaal. Ook al zijn het no-follow links, het kan voor traffic zorgen naar je social media kanalen en website.

Video optimaliseren

Naast het YouTube kanaal kun je de video’s zelf ook optimaliseren. Dat is een belangrijk onderdeel voor de vindbaarheid in YouTube. Vooral omdat video’s vaak per onderwerp gemaakt worden. Zorg ervoor dat de titel, video beschrijving en tags (labels) ook bij de specifieke video’s tot in de puntjes zijn geoptimaliseerd. Voor de beschrijving heb je in dit geval 100 karakters. Probeer deze karakters te benutten en plaats ook een link naar een relevante pagina van je website. De labels zijn in dit geval ook belangrijk voor de gerelateerde video’s die YouTube laat zien. Aan de hand van de labels bepaalt hij waar jouw video getoond wordt als een gerelateerd item. Ook is er de mogelijkheid om een ondertitel te plaatsen. Belangrijk want zowel Google als YouTube indexeren de ondertitels.

Conversie

Een goede, informatieve video is leuk, maar uiteindelijk wil je er ook daadwerkelijk wat mee bereiken. Dus zorg ervoor dat de klant aan het einde van de video wordt aangespoord om iets te kunnen doen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Maak gebruik van annotations. Dat zijn klikbare tekstballonnen waar je informatie voor de doelgroep achter kan laten. Zorg ervoor dat je de doelgroep aanspreekt met deze tekst en dat er een call-to-action in zit. Dus ‘klik door’ of ‘bekijk onze website’.
 • Zorg voor een eindscherm bij je video met klikbare links. Dat kan in de vorm van plaatjes, maar ook in de vorm van tekstlinks. Ook hiervoor geldt hetzelfde: zorg voor goede call-to-actions.
 • Als de video op een pagina van je website staat, kun je de onderaan de pagina ook een button, tekstlink of plaatje plaatsen. Dan hoeft het niet in de video zelf geïntegreerd te worden.

Voorbeeld call-to-action in YouTube video

Webinars

Om een video interactief te maken kun je als bedrijf ervoor kiezen om webinars te geven aan je doelgroep. Webinars zijn geschikt voor veel type organisaties en doeleinden. Je kunt uiteindelijk verkoop als doel hebben, maar ook informatie verschaffen of het genereren van leads. Het grote voordeel is dat je contactgegevens vergaart van je doelgroep die in de toekomst heel waardevol kunnen zijn. Webinar software is snel aan te schaffen en makkelijk te bedienen. Voorbeelden hiervan zijn Adobe Connect en ClickMeeting. Het enige wat je extra moet aanschaffen is een camera en een microfoon. Hieronder 5 tips voor het geven van webinars.

 • Zorg ervoor dat je contactgegevens vraagt bij aanmelding van het webinar. Zo vergroot je de database voor bijvoorbeeld e-mail marketing. Let op: hier moet wel specifiek toestemming voor worden gevraagd. 
 • Zorg ervoor dat je social media er goed in betrekt. Vertel aan het einde van het webinar dat ze het bedrijf kunnen volgen via Facebook, Linkedin, Twitter etc. Daarmee vergroot je ook weer het netwerk op de social media kanalen.
 • Probeer de webinars niet te commercieel in te steken. Waardevolle data vergaren zou het eerste doel moeten zijn zodat er later rendement uit gehaald kan worden.
 • Maak de webinars kosteloos of tegen een laag bedrag. Wederom om de reden om zoveel mogelijk potentiële klanten te trekken.
 • Heel logisch, maar heel belangrijk: zorg voor webinars van hoge kwaliteit, anders kan het ook tegen je werken.

Heb jij nog andere tips voor het inzetten van video als marketingtool? Deze lees ik graag in de reacties hieronder!

Blog

Relevant blog posts

SEO als Black Friday Marketing tool

13 oktober 2021

Google neemt title tags op de schop

1 september 2021

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.