zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu
  1. Home
  2. Blog
  3. Hoe snel is jouw mobiele website?
Eerder dit jaar berichtten we al over de Mobile First Index van Google. Nog even in het kort: Google gaat langzaam over naar het indexeren van de mobiele website in plaats van de desktop website. Google liet al eerder dit jaar weten dat zij de snelheid van de mobiele website gaan meenemen in het algoritme voor mobiele ranking. Deze speed update is op 9 juli uitgerold.

Waarom is de laadsnelheid van een pagina belangrijk?

Naast het feit dat de laadsnelheid een rankingfactor is binnen het algoritme is dit natuurlijk ook van invloed op de algehele ervaring die een bezoeker heeft op de website. Wanneer de laadtijd van een pagina stijgt van 1 naar 3 seconden dan stijgt de kans op een bounce met 32%. Het is dus van belang om je website zo snel mogelijk te maken om de kans op een bounce zo klein mogelijk te houden.

Hoe controleer ik de laadsnelheid van mijn mobiele website?

Er zijn diverse tools die de mobiele laadsnelheid kunnen meten. Zo heeft Google onder andere PageSpeed Insights. Deze tool meet voor zowel de mobiele versie als de desktopversie verschillende factoren die de laadsnelheid beïnvloeden. Na de scan biedt de tool suggesties waarmee je deze factoren kunt verbeteren. Sinds kort laat deze tool ook de laadsnelheid zien van het gehele domein. Dit geeft een beeld van de gemiddelde laadsnelheid van je gehele website. Veel van de punten die uit deze tool komen kun je samen met de webbouwer oppakken om te verbeteren. Naast de PageSpeed Insights tool is er een andere test van Google, genaamd Test my site with Google. Deze tool test de mobiele website met een 3G verbinding en laat daarbij weten wat de snelheid van de website is met een mobiele verbinding. De resultaten zul je voor een op Nederland gerichte website wel met een korreltje zout moeten nemen omdat het snellere 4G veel gebruikt wordt in Nederland. Tot slot is er de Lighthouse audit. Deze audit is binnen Google Chrome te vinden in het inspecteren menu (Rechtermuisknop -> Inspecteren of CTRL+SHIFT+I). Ook kun je de Chrome extensie downloaden om de Lighthouse audit te draaien. Wat interessant is aan deze tool is dat er een tijdlijn wordt gemaakt waarin te zien is hoe de website zich ontwikkeld gedurende de laadtijd. Naast de laadtijd geeft deze tool ook andere optimalisatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van SEO en toegankelijkheid.

Wat zijn de gevolgen van deze speed update?

Wanneer je al een snelle website hebt dan zijn er geen gevolgen. Google zegt namelijk dat deze update alleen effect heeft op de langzaamste pagina’s en op een klein percentage zoekopdrachten. Toch kan het nooit kwaad om eens in de zoveel tijd een aantal pagina’s te controleren op laadsnelheid. Controleer daarbij niet alleen de homepage maar ook categoriepagina’s en productpagina’s. Merk je nou dat je langzame pagina’s hebt op je website dan kun je met bovenstaande tools achterhalen waar de problemen zitten. De update kan negatief werken op de rankings van de langzaamste pagina’s. Mocht je er niet uitkomen dan kan Invest Online altijd helpen bij het analyseren en optimaliseren van jouw website. Neem contact op voor meer informatie!

Blog

Relevant blog posts

10 e-mailmarketing tips voor de feestdagen

17 oktober 2019

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.