zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Linkbuilding voor beginners

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Linkbuilding voor beginners

Gedurende mijn stage heb ik veel over de specialismes binnen Happy Idiots geleerd, maar het meeste heb ik me verdiept in linkbuilding. Linkbuilding is één van de manieren om je organische positie binnen Google te verbeteren. Als bedrijf wil je natuurlijk altijd boven je concurrent uitsteken. Dit doe je door de beste producten of diensten te leveren, maar de online vindbaarheid van jouw bedrijf voor potentiële klanten is net zo belangrijk. Hoe komen je klanten in dit digitale tijdperk anders in aanraking met je bedrijf? In deze blog ga ik vertellen hoe je jouw bedrijf organisch hoger krijgt in Google! Een hoge organische positie heeft namelijk veel voordelen. Waaronder de hoge Click Through Rate (CTR) van de top 3 posities. Zo levert positie 1 een CTR van +/- 24%, positie 2 een CTR van +/- 17% op en positie 3 een CTR van +/- 12% positie. Een lagere positie levert gemiddeld tussen de 0-5% CTR op.

SEO

Het doen van SEO (Search Engine Optimization) staat gelijk aan het verbeteren van je organische zoekpositie binnen Google. Een SEO-traject bestaat uit de volgende 3 pijlers: techniek, content en autoriteit. Autoriteit krijg je onder andere door het juist inzetten van linkbuilding en door een duidelijke contentstrategie te ontwikkelen.

SEO

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is kort gezegd het verkrijgen van backlinks, dit zijn links van andere websites naar die van jou. Oftewel andere websites plaatsen een linkje op een webpagina die linkt naar jouw bedrijfspagina. Dit soort links geven jouw website ‘link juice’ (linkwaarde) waardoor de waarde van jouw website hoger wordt. Er zijn veel verschillende manieren om backlinks te krijgen op andere websites. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het schrijven van een sterk artikel dat vervolgens overgenomen wordt door relevante websites
  • Gesponsorde artikelen plaatsen op relevante websites
  • Plaatsen van infographics op relevante websites
  • ABC-linkruilen

Waar moet je op letten?

Voorheen telde Google het aantal backlinks naar je website. Hoe meer backlinks je had, des te beter je website in Google scoorde. Momenteel wordt er meer gekeken naar de kwaliteit en relevantie van de backlinks. Maar wat is nu een kwalitatieve backlink? Moz en Majestic zijn handige tools om dit te meten.

Moz

Met de tool Moz kun je precies zien wat de Domain Authority (DA) en de Page Authority (PA) van de website zijn. Dit zijn belangrijke waarden, aangezien hoe hoger deze waarden des te meer ‘link juice’ er wordt doorgegeven aan jouw website en hoe groter de kans dat je hoger in de zoekresultaten naar voren komt. Daarnaast kun je via Moz ook gemakkelijk de spamscore van de links naar de website vinden. Bij een hoge score is het verstandiger om weg te blijven van deze website. Aangezien de website dan backlinks bevat die gelijk zijn aan websites die in het verleden afgestraft zijn door Google.

Tool Moz

Majestic

Met behulp van de tool Majestic kun je zien wat de Trust Flow (betrouwbaarheid) en de Citation Flow (invloed van een specifieke pagina op het totale linkprofiel) zijn. Uit deze waardes kan net als de DA en PA (bij Moz) opgemaakt worden hoeveel linkwaarde een bepaalde link zou kunnen meegeven aan jouw website. Als laatste heb je nog de Topical Trust Flow. Uit deze waarde kun je opmaken welke onderwerp(en) de website heeft. Als je een bedrijf hebt dat zich richt op tuinen, dan is een link relevant als de Topical Trust Flow in de top 4 ook Home / Gardening bevat. De Trust Flow, Citation Flow en de Topical Trust Flow zien er dan als volgt uit:

De Topical Trust Flow is desondanks niet leidend, hij hoeft dus geen Home / Gardening te bevatten. Bij Happy Idiots raden we het af om links te plaatsen op websites met een linkprofiel dat voornamelijk bestaat uit een Topical Trust Flow in de categorie ‘Computers / Internet / Searching’. Dit onderwerp is vooral gelieerd aan startpagina’s of dochterpagina’s. Wanneer het grootste deel van het linkprofiel bestaat uit dit onderwerp kan dit door Google gezien worden als een SPAMMY linkprofiel. Een link naar je website kan dan een negatief effect hebben op de natuurlijke vormgeving van je eigen linkprofiel.

Merk je dat jouw zoekpositie laag is en wil je beter gevonden worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Blog

Relevant blog posts

Van ‘concurrent’ naar ‘kans’ dankzij linkbuilding

3 oktober 2017

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.