zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Chrome toont waarschuwing bij onbeveiligde website

Terug naar alle blogberichten
Inschrijven
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Melding van onbeveiligde websites in Chrome vanaf 2017

Melding van onbeveiligde websites in Chrome vanaf 2017

Google heeft altijd al aangegeven veiligheid op internet een warm hart toe te dragen. Niet alleen geven ze websites die gebruik maken van https een minimaal voordeel in de zoekresultaat, maar ook laten ze in hun browser Chrome duidelijk aan gebruikers zien of een website beveiligd is of niet. Vanaf januari 2017 komt daar in Chrome nog een melding bij: wanneer websites onbeveiligd zijn. 

Huidige meldingen in Chrome

Op dit moment geeft Chrome aan als websites (correct) gebruik maken van een SSL certificaat. Dit gebeurt op twee manieren, afhankelijk van welk SSL certificaat gebruikt wordt. Gebruik je DV-certificaat of OV-certificaat, dan toont Chrome een groen slotje en https in groen. Bij het EV-certificaat wordt ook nog eens de handelsnaam toegevoegd. Beide varianten zijn wat Google betreft prima.
Heb je nog geen beveiligde website, dan wordt er gebruik gemaakt van een neutrale melding: enkel de url met een omcirkelde i worden getoond, allemaal in donkergrijze kleur.

Update 4 januari 2017:
Inmiddels is er een update uitgebracht voor Chrome voor Mac. Hierbij worden websites met een DV-certificaat of OV-certificaat gekenmerkt met veilig voor de url. Voor websites met een EV-certificaat verandert er niets. De update voor windows is vanaf 5 januari 2017 beschikbaar.

unnamed-21
Veilig melding IO
unnamed-19

Nieuwe melding vanaf januari 2017

In januari 2017 brengt Google een update uit voor Chrome. Hierin willen ze mensen bewuster maken van de gevaren van een onbeveiligde website. Dit houdt immers in dat gegevens van en naar de server van de website onversleuteld verstuurd worden en dus onderschept kunnen worden.

Daarom zal vanaf versie 56 van Chrome onbeveiligde websites duidelijker markeren, wanneer deze websites vragen om bepaalde gegevens, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. De gebruiker ziet vanaf die versie de melding Not Secure naast de url van de website.

Daarnaast geeft Google aan deze melding in de toekomst uit te breiden naar alle onbeveiligde websites, dus ook als deze niet op gegevens vragen.
Ook de lay-out van de melding zal regelmatig aangepast worden, om blindheid voor de waarschuwing bij gebruikers te voorkomen. Immers, mensen zullen de melding, wanneer ze hier continu aan blootgesteld worden, op een gegeven moment wegfilteren en negeren. Door de melding aan te passen en een nieuwe vormgeving te geven, worden mensen er weer bewust van.
Uiteindelijk zal voor onbeveiligde websites gebruik gemaakt worden van de rode driehoek die nu gebruikt wordt bij broken https websites.

Hoewel het uiteraard nog niet getest is, is de verwachting dat deze meldingen negatieve gevolgen zullen hebben op het conversiepercentage van bezoekers. Immers, de duidelijke melding van not secure (en het gebruik van de kleur rood later in het traject) zal bij mensen snel een wantrouwend gevoel doen opwekken. Dit leidt er dan weer toe dat ze minder snel verder zullen klikken op de website, zeker als alternatieven wel beveiligd zijn.

unnamed-20
unnamed-18

Wat moet ik doen?

Draait uw website volledig op een beveiligde omgeving, dan verandert er voor u niets. Heeft u echter nog een onbeveiligde omgeving, overweeg dan om over te stappen. Vraag uw webbouwer of hostingpartij naar de mogelijkheden voor een SSL certificaat. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn, maar als dit ervoor zorgt dat bezoekers meer vertrouwen hebben in je website, dan zullen ze ook makkelijker een bestelling bij je plaatsen.

De melding wordt alleen in de nieuwe versie van Chrome getoond. Andere browsers hebben tot op heden nog geen plannen om iets soortgelijks toe te gaan passen. Het grootste effect zal dan ook voornamelijk zichtbaar zijn in een afnemend conversieratio voor Chrome gebruikers in Google Analytics.

Heb je nog vragen over de meldingen in Chrome of SSL certificaten, of wil je zelf overstappen naar een beveiligde omgeving? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag  verder.

Blog

Relevant blog posts

Conversiekillers op je website

14 juli 2022

Online Marketing Update september: 3 tips waar je als marketeer op in moet spelen

8 oktober 2021

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.