zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Meten van campagnes met behulp van UTM-tags, zo doe je dat!

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Meten van campagnes met behulp van UTM-tags, zo doe je dat!

Online marketeers weten als geen ander: meten is weten. Ga je aan de slag met een campagne? Dan is het allereerst belangrijk na te denken over wát je precies wilt meten. Wat is het doel? Wanneer is de campagne een succes? Stel hierbij meerdere KPI’s op zoals het aantal gegenereerde sales of inschrijvingen op de nieuwsbrief. Stel jezelf de vraag: wat zijn deze conversies mij waard? Uiteraard houd je ook rekening met het marketingbudget dat je gaat uitgeven om zo de gewenste ROI te bepalen. Naast harde KPI’s helpen ook soft KPI’s bij het bepalen van het succes van een campagne. Voorbeelden van soft KPI’s zijn zaken die wat zeggen over het engagement, zoals de bouncerate, het percentage nieuw verkeer, aantal bekeken pagina’s of time on site.

Heb je al deze zaken duidelijk voor ogen? Dan is het tijd om een meetplan op te stellen. Om de resultaten van campagnes in Google Analytics goed te kunnen meten maak je gebruik van campagneparameters, ook wel UTM-tags genoemd. In deze blogpost een how-to!

Campaign URL Builder

Wie online marketingcampagnes meetbaar wil maken in Google Analytics kan hiervoor een handige tool gebruiken: de campaign URL Builder. Het toevoegen van campagneparameters aan de bestemmings-URL’s van je advertentiecampagne helpt je namelijk bij het eenvoudig terugvinden van de resultaten in GA, het analyseren van de resultaten én uiteindelijk het bepalen of de campagne succesvol is of niet. Het aanmaken van zo’n URL doe je aan de hand van een aantal eenvoudige stappen:

Stap 1
Website URL: hier vul je de volledige website URL in, bijvoorbeeld ‘https://admin.happyidiots.nl’.

Stap2
Campaign source: hiermee maak je duidelijk wat het middel is zoals de site, publisher, publicatie etc., dat het verkeer naar je bestemmings-URL stuurt. Bijvoorbeeld: ‘bing’, ‘skyscraper’, ‘facebook’ of ‘nieuwsbrief’.

Campaign medium: vul hier het advertentie- of marketingmedium in. Bijvoorbeeld: ‘cps’, ‘banner’ of ‘blogpost’.

Campaign name: deze wordt gebruikt voor de campagnenaam of promotiecode, zoals bijvoorbeeld ‘SS17’.

Campaign term: hiermee kun je zoektermen achterhalen voor betaalde zoekresultaten. Wanneer je campagnes met betaalde zoekwoorden handmatig tagt, moet je ‘utm_term’ gebruiken om het zoekwoord op te geven.

Campaign content: om onderscheid te maken tussen vergelijkbare content binnen dezelfde advertentie is het handig om deze campagneparameter gebruiken. Stel dat je in een nieuwbrief twee keer een call-to-action link hebt verwerkt, dan is het mogelijk om voor beide links verschillende waarden in te stellen. Zo kun je dus bepalen welke link het meeste effect heeft.

Stel, ik wil weten hoeveel bezoekers zijn geland door te klikken op dit blog dat wordt vermeld in onze nieuwsbrief. De URL builder kan er dan als volgt uitzien:

campaign url builder

Tip: denk er bij het invullen van de velden aan dat je het gebruik van kleine en grote letters consistent doet. Google Analytics maakt hier namelijk geen onderscheid in.

Hoe meten in Google Analytics?

Wanneer je campagnes eenmaal draaien en je hebt alle UTM-tags toegevoegd dan wil je natuurlijk weten hoe je campagnes presteren. Komt dat even mooi uit, want wanneer nu een bezoeker via een door jou aangemaakte een link met UTM-tagging op de bestemmingspagina terecht komt, kun je dit eenvoudig volgen in Google Analytics. Je kunt ze terugvinden onder ‘Acquisitie’, onder ‘Bron/medium’ of onder ‘Campagnes – alle campagnes’. Voeg hier nog een secundaire dimensie aan toe zoals ‘advertentie-content’.

UTM-tagging Google Analytics

In bovenstaand voorbeeld zie je twee campagnes van een klant van ons waarbij het doel het werven van personeel is voor twee locaties, namelijk Den Bosch en Zoeterwoude. Dit wordt weergegeven onder de kolom ‘Campagne’ middels ‘heineken_werving_db’ (Den Bosch) en ‘heineken_werving_zw’ (Zoeterwoude). Dit zijn dus twee opzichzelfstaande campagnes. In de kolom ernaast, onder ‘Advertentie-content’, zie je een verdieping die ervoor zorgt dat we kunnen zien wat voor soort campagne het betreft. Zo geeft ‘Lookalikes_mob_v2’ aan dat het een lookalike campagne betreft op Facebook op mobiel, waarbij gebruik wordt gemaakt van variant 2. En ‘diploma_mob_v4’ geeft aan dat het de Facebookcampagne betreft gericht op bepaalde diploma’s, op mobiel waarbij gebruik wordt gemaakt van variant 4.

Offline campagnes meten

Bij Happy Idiots werken we voor diverse klanten nauw samen met onze zusterbedrijven van Happy Horizon groep, zoals Happy Leads (leadgeneratie, social media en e-mailmarketing), Happy Cactus (klant- en merkactivatie) en Happy & Healthy (healthcare marketing).

Happy Leads maakt standaard gebruikt van UTM-tags bij al hun campagnes zodra er gebruik wordt gemaakt van een bestemmingspagina. Wanneer zij bijvoorbeeld nieuwsbrieven opmaken voor klanten van Happy Idiots zorgen zij ervoor dat er op de juiste manier UTM-tags worden toegevoegd zodat de resultaten met de klant geëvalueerd kunnen worden. Uiteraard is dit een online campagne, maar hoe zit het dan met offline campagnes?

Het meten van offline campagnes kan op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van een promotiecode, die door de ontvanger ingeleverd kan worden in de winkel of webshop. Maar wat als je bijvoorbeeld een print mailing verstuurt waarin je een bestemmingspagina communiceert? In dit geval is het verstandig om een andere bestemmingspagina te gebruiken waardoor je gebruik kan maken van een redirect. Zo kan je bijvoorbeeld in Transip een 301 of 302 redirect plaatsen waarachter je de UTM’s zet.

In onderstaand voorbeeld zie je dat we door middel van ‘utm_source=advertentie’ in Google Analytics kunnen meten hoeveel bezoekers er via de advertentie in een magazine binnen zijn gekomen, waarmee het succes van de advertentie kan worden achterhaald.

UTM offline campagne

Aan de slag

Zo, nu kun je zelf ook aan de slag met UTM-taggings. Heb je toch hulp nodig of een vraag hierover? Neem dan contact op met info@happyidiots.nl. Wij helpen je graag!

Blog

Relevant blog posts

Analytics – wat moet ik doen met KPI’s?

11 september 2018

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.