zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Online video en YouTube: nog steeds in de lift

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Online video en YouTube: nog steeds in de lift

YouTube is – naast Google – op dit moment de meest gebruikte zoekmachine. Voorspellingen van KPCB geven aan dat in 2017 74% van het totale internetverkeer uit video zal bestaan. Kortom: er is steeds meer vraag naar en aanbod van video-content. Om in te spelen op deze stijging van vraag en aanbod heeft YouTube meerdere functionaliteiten en mogelijkheden doorgevoerd, waarbij met name mobiel een grote rol heeft. In dit blogbericht wordt daarom dieper ingegaan op nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden van YouTube.

Mobiel is zeer belangrijk bij online video

Zoals in mijn vorige blog aangegeven is, haalt in 2015 het mobiele internetverkeer desktop in. Deze verschuiving zien we in 2015 ook in de kijktijd van video’s; hierin gaat mobiel ook desktop voorbij. 40% van de gekeken minuten is op smartphones. Daar moet je als marketeers dus absoluut rekening bij houden wanneer je campagnes gaat vormgeven! Het is namelijk ook nog zo dat smartphone-gebruikers eerder een connectie met video’s van een merk hebben dan overige gebruikers:

Adwords en Youtube

Mobiel heeft een grote invloed op het (aankoop)gedrag van consumenten. Het is de kunst om in de juiste positie van de aankoopfunnel de juiste boodschap aan te bieden voor de juiste doelgroep. Iedere aanraking met een marketinguiting in een bepaalde positie van deze funnel kan een ‘micro-moment’ genoemd worden. Deze momenten kunnen gericht zijn op bijvoorbeeld: informatiebehoefte, probleemoplossing, een aankoop doen of juist lokale informatievoorziening.

Google heeft voor deze micro-momenten een handige uitleg en handvaten gemaakt. Zo kun je het gemakkelijker toepassen in je eigen online marketing activiteiten!

Mijn collega heeft onlangs in zijn blogbericht enkele mogelijkheden voor campagnes en advertenties op YouTube uitgelicht. Hier valt meer te lezen over de mogelijkheden met AdWords en Youtube. Een en ander kan heel goed ingezet worden aan de hand van micro-momenten en behoeften van de consument.

360-graden video

Om verder op het mobiele gebruik van video’s in te gaan heeft YouTube vrij kort geleden de mogelijkheid voor 360 graden video’s in de mobiele app toegevoegd. Hierbij kan de gebruiker zijn/haar apparaat bewegen tijdens het afspelen van een video. Daarbij ziet de gebruiker de video van verschillende hoeken en krijgt deze telkens een ander verhaal en nieuwe ervaring. Dit soort video’s kunnen merk en bedrijf een positieve boost geven qua naamsbekendheid, zeker wanneer deze viraal gaan.

Een voorbeeld van een 360 graden video met een ultieme ervaring is die van Tomorrowland:

Sinds kort heeft YouTube zelfs ondersteuning voor dit type video’s op Google Cardboard, waardoor je een totale virtual reality ervaring krijgt.

Livestreaming video’s

Het laatste jaar is livestreaming video steeds populairder geworden voor merken/bedrijven en gebruikers. Dankzij livestreaming kan een merk of bedrijf realtime interactie aangaan met gebruikers. Veel nieuwsorganisaties en shows gebruiken dit als een manier om zich te binden met fans. Tegenwoordig zien we de livestreaming video ook steeds meer terugkomen bij evenementen, festivals en congressen.

De directeur van de grootste nieuwsomroep op YouTube (TYT omroep) kan hierover de volgende positieve ervaringen delen:

De laatste ontwikkeling die YouTube heeft uitgebracht is de mogelijkheid om in hoge frame-rate te streamen (60 fps) – in zowel de browser als in een mobiele app. Hierdoor worden de video’s en ervaringen scherper en vloeiender.

YouTube Gaming

Om dieper in te gaan op livestreaming op YouTube, heeft de website onlangs een nieuwe dienst en app aangekondigd die specifiek gericht zijn op gaming: YouTube Gaming. Met deze dienst kunnen gamers live-streams starten en de interactie aangaan met andere gebruikers.

Youtube Advertising

De tegenhanger van YouTube Gaming, Twitch, geeft aan dat er maandelijks meer dan 45 miljoen gamers gebruikmaken van de dienst om video’s uit te zenden, te bekijken of te chatten. Dit is dus een zeer interessante doelgroep voor YouTube, die vast en zeker ook graag wat marktaandeel wil pakken. YouTube Gaming zal deze zomer gelanceerd worden, startende in de U.S. en U.K.

Interactieve video’s

Met het toevoegen van interactieve elementen wordt je online video eigenlijk een soort mini-website. Kijkers kunnen op verschillende plekken en momenten met behulp van aanklikbare buttons keuzes maken in de door jouw voorgeschotelde content. De kijker bepaalt zelf wat hij wilt zien of waar hij naar door wilt klikken. Wanneer jouw kijker de video bekijkt, betekent dit dat hij of zij interesse heeft in wat je biedt. Dit is dan ook hét moment om de kijker aan te zetten tot actie.

Is daarbij de doelstelling ‘conversie verhogen’? Voor het gemak maken we even onderscheid tussen leadgeneratie en het verhogen van aankopen. Bij leadgeneratie kun je denken aan invulvelden binnen de video. Zo kun je kijkers direct vragen om hun gegevens achter te laten. Voorbeelden zijn het inschrijven voor je nieuwsbrief of het downloaden van een whitepaper. Laat hiermee jouw e-maildatabase op een laagdrempelige manier groeien!

Als je kijkt naar de directere vorm van conversie, het plaatsen van een bestelling of betaling, kun je denken aan de mogelijkheid om direct te kopen vanuit een video. Bijvoorbeeld een productvideo, waarbij je het getoonde product direct vanuit de video in je winkelmand kunt plaatsen, of zelfs binnen de video ook meteen kunt betalen.

Maar denk ook eens aan de mogelijkheid om kosten te besparen. Krijgt jouw klantenservice of call center veel vragen van consumenten? Een interactieve video kan de meest voorkomende vragen op een heldere en simpele manier uitleggen. Dit voorkomt veel inkomend telefonisch verkeer.

Het voordeel van de toepassing van interactieve video is, dat het goed te integreren is met onze e-mailmarketingsoftware Clang en Copernica. Voor een aantal klanten van Happy Leads wordt interactieve video al ingezet bij werving van collectanten, donateurs en vrijwilligers.

Doormeten met Analytics en Google Brand Lift

Natuurlijk wil je als organisatie of merk goed kunnen meten wat je inspanningen op YouTube precies hebben opgeleverd. Dit geldt voor zowel advertentiecampagnes als nieuwe video’s. YouTube heeft daarom een eigen Analytics software ontwikkeld, om gebruikers zo de mogelijkheid te beiden om enigszins resultaten te bekijken en analyseren.

Hiernaast biedt Google een los product aan om de impact van display- en videocampagnes door te meten: Google Brand Lift. Met dit product wordt de effectiviteit van je campagnes doorgemeten op bijvoorbeeld bereik van advertenties/video’s bij bepaalde doelgroepen of interesse in een merk (door bijvoorbeeld meer organische zoekopdrachten). Hierbij kunnen – al na een week – optimalisaties uit voortkomen. De gebruiker kan aan de hand hiervan de branding-campagnes verder verbeteren.

Om hier meer te weten over te komen kun je de volgende fact-sheet raadplegen: Google Brand-lift-fact-sheet

Heb je zelf een YouTube-kanaal, maak je gebruik van de nieuwste mogelijkheden of draai je advertentiecampagnes? Graag horen we jouw ervaringen, tips of vragen!
Ben je nieuwsgierig naar alle mogelijkheden van YouTube Marketing? Neem dan contact op met één van onze online marketing specialisten.

Blog

Relevant blog posts

Het gebruik van YouTube: de laatste trends!

12 oktober 2017

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.