zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Openstaande vacatures sneller vervullen?

Arbeidsmarktcommunicatie biedt de oplossing!

Terug naar alle blogberichten
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Openstaande vacatures sneller vervullen? Arbeidsmarktcommunicatie biedt de oplossing!

De arbeidsmarkt staat op z’n kop. Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Dat zorgt ervoor dat het lastig is om aan voldoende of juist gekwalificeerd personeel te komen. Maar wist je dat het goed inrichten van je arbeidsmarktcommunicatie het verschil kan maken? Met een goed ingerichte arbeidsmarktcommunicatie bereik je – met duidelijk en relevant verhaal – een specifieke doelgroep en dus vervul je openstaande vacatures sneller. Benieuwd hoe jij arbeidsmarktcommunicatie voor jouw bedrijf kunt inzetten? Wij delen in dit blog handige tips & tools met je!

Strategie is key

Arbeidscommunicatie, what’s in a name, gaat over hoe je communiceert met de arbeidsmarkt. Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van een vacature of het plaatsen van een openstaande functie, is het goed om na te denken over hoe, waar en wanneer je dat doet. Dat heeft allemaal te maken met het bepalen van je strategie. Het Binnen de arbeidsmarktcommunicatie zijn er drie verschillende strategieën die je als werkgever binnen jouw bedrijf kunt toepassen. Welke dat zijn lees je hieronder.

Employer branding strategie

Je staat als bedrijf bekend om de fijne werksfeer, de leukste borrels en goede trainingsmogelijkheden. Daarmee onderscheid jij je ten opzichte van je concurrenten. De employer branding strategie, een strategie voor de lange termijn, past dan goed bij jouw bedrijf. Met deze strategie focussen jij je in je communicatie op wat jouw bedrijf bijzonder maakt, welke kernwaarden voor jou als werkgever belangrijk zijn en wat jullie interne cultuur is. Jouw medewerkers zijn je trouwste ambassadeurs. Het werkgeversverhaal weerhoudt hen van overstappen, omdat ze jouw organisatie simpelweg niet willen verlaten. Want bij deze strategie is het belangrijk dat de externe boodschap aansluit bij de interne situatie. Het dient door je hele organisatie uitgedragen te worden. Win-win want deze strategie helpt je dus niet alleen bij het aantrekken van nieuwe werknemers, maar het behoudt ook je huidige medewerkers. 

Weetje:

In 2021 vond maar liefst 32% van de werkzoekenden een nieuwe baan via hun persoonlijk netwerk. Ter vergelijking, job search engines zoals Indeed hielpen in datzelfde jaar 19% van de werkzoekenden aan een baan. (via Randstad)

Volumewerving strategie

Het hoogseizoen staat voor de deur en je hebt 25 chauffeurs nodig. Je wilt grote aantallen medewerkers in een korte tijd werven. De volumewerving strategie, een strategie voor de korte termijn, richt op het werven van die grote aantallen medewerkers in een korte tijd. Met gepersonaliseerde en geautomatiseerde  campagnes, die je breed uitzet, prikkel je een grote groep potentiële kandidaten. Het bereik is bij deze campagnes de belangrijkste pijler. Let er wel op, deze strategie komt alleen goed tot uiting als er voldoende potentiële kandidaten in de markt te vinden zijn. Denk aan branches met een hoog personeelsverloop, zoals transport of de horeca. Bij zulke beroepen hoeven kandidaten vaak niet te voldoen aan uitgebreide eisen en is een strenge selectie niet nodig. Zo kun je veel vacatures in een korte tijd te vullen.

Knelpuntberoepenwerving strategie

Je bent op zoek naar docenten, verplegers of ICT programmeurs. Stuk voor stuk beroepen waar het aanbod op de arbeidsmarkt erg schaars is, maar de vraag juist heel hoog. De kandidaten die beschikbaar hebben de keuze uit tientallen – of misschien wel honderden – vacatures, waardoor het extra moeilijk is je vacatures te vullen. Daarvoor is er de knelpuntberoepenwerving strategie, die voor de lange termijn inzetbaar is. Een strategie die zich richt op het werven van een specifieke, vaak lastig te overtuigen doelgroep. Door het gebruik van uitgebreide onderzoeken en persona’s van mogelijke kandidaten kun je gericht inspelen op hun wensen en behoeftes. Het vinden en benaderen van deze potentiële kandidaten is arbeidsintensief, maar nadat de persona’s in kaart zijn gebracht is deze strategie duurzaam inzetbaar.

Waar, wanneer en op welke kanalen?

Nadat je weet ‘hoe’ je jouw verhaal wilt vertellen en je een van bovenstaande arbeidsmarktcommunicatie strategieën hebt gekozen, is het belangrijk om te bepalen waar, wanneer en via welke kanalen jij jouw verhaal gaat vertellen en daarmee potentiële kandidaten gaat benaderen. Het See-Think-Do-Care-model van Google helpt je daarbij. Dit is een funnelmodel dat helpt je strategie te laten aansluiten bij de informatiebehoefte en intentie van de kandidaat. Hierbij is het belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen werkzoekenden en niet-werkzoekenden. Voor mensen die bewust op zoek zijn naar een nieuwe baan is het slim om gebruik te maken van zogenaamde ‘pull’ kanalen zoals Google Jobs, Google Search en Indeed. Wil je kandidaten bereiken die niet direct op zoek zijn naar een nieuwe baan? Dan maak je gebruik van de zogenaamde ‘push’ kanalen zoals display, social advertising etc.  


Het See-Think-Do-Care-model bestaat uit vier fases. In iedere fase is de informatiebehoefte en intentie van een kandidaat dus anders. In de eerste fase gaat het vooral om bewustwording, in latere fases om overtuiging. Het is daarom belangrijk om per fase andere kanalen en een andere boodschap te gebruiken.

  • SEE-fase: maak je mogelijke kandidaten bewust van jouw organisatie of vacature;
  • THINK-fase: beweeg je mogelijke kandidaten dusdanig dat zij je vacature overwegen;
  • DO-fase: overtuig je geïnteresseerde kandidaten voor jouw organisatie te kiezen;
  • CARE-fase: probeer je medewerkers ambassadeurs van jouw organisatie te maken.

Een vliegende start


Zoals je ziet vraagt arbeidsmarktcommunicatie om een gedegen strategie en vooral veel aandacht. De route en uitwerking van die strategie klinkt hier en daar misschien nog ingewikkeld, maar daar helpen we je graag bij. In onze whitepaper lees je meer over bovenstaande strategieën, hoe je met het See-Think-Do-Care-model aan de slag kunt en delen we interessante learnings voor een vliegende start. Daarnaast organiseren we op dinsdag 12 april 2022 een interessante webinar over arbeidsmarktcommunicatie. Een boeiende lezing waar specialisten en strategen aan het woord komen. Meld je hier aan.

Blog

Relevant blog posts

Verbod Google Analytics wegens schending AVG

25 januari 2022

Hoe beïnvloedt dark mode mijn e-mails en hoe houd ik er rekening mee?

28 december 2021

Dé Social Media Trends van 2022

15 december 2021

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.