zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Prikkel het brein van je lezer met neuromarketing!

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Prikkel het brein van je lezer met neuromarketing!
Als copywriter bij een internet marketingbureau heb ik te maken met veel concurrentie. Immers wemelt het op het wereldwijde web van de teksten. Over ieder mogelijk onderwerp is al eens geschreven. Soms krijg ik er hartkloppingen van. Hoe moet ik er nou voor zorgen dat een klant zich juist tot mijn tekst voelt aangetrokken? “Kruip in de huid van je doelgroep!” wordt er dan geroepen. Ja, ja, hebben we dat niet allemaal al eens geprobeerd? Dus, dacht ik, waarom in de huid als je ook in het brein kan gaan zitten?" Deze week daarom een aantal handige weetjes over copywriting en neuromarketing!

Neurowatte?

“Neuromarketing is een relatief nieuw vakgebied, dat medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap toepast op het terrein van marketing”, aldus Wikipedia. En in de neurowetenschap worden niet zomaar een aantal wilde gokken gedaan. Er wordt namelijk letterlijk in je brein gekeken middels geavanceerde hersenscans. Dat geeft wetenschappers inzicht in de grote macht van jouw onderbewuste brein. Per dag maak jij namelijk miljoenen keuzes zonder erbij na te denken. Hoe zit dat met neuromarketing dan? Lekker onbewust manipuleren dus. Dat klinkt nogal heftig, en dat is het ook ;-). Hoe beïnvloedbaar jij bent? Bekijk hieronder maar het sterke staaltje ‘neuromagic’  zoals de populaire Victor Mids dat bijvoorbeeld toepast. Bijna griezelig hoe hij middels een combinatie van o.a. neurowetenschap, psychologie, afleiding, lichaamstaal en beïnvloeding op de meest heftige manieren het brein voor de gek weet te houden. https://www.youtube.com/watch?v=oxjOJZycmHg

4 manieren om neuromarketing slim in te zetten bij copywriting!

Daar moest ik als copywriter meer over weten. Laat andere copywriters jou maar proberen te overtuigen met ratio of emotie. Ik wil weten hoe ik dat brein onbewust kan beïnvloeden! Mijn zoektocht leverde een aantal leuke eerste inzichten op, die ik graag met jullie wil delen! Zo prikkel jij het brein van je lezer:

1.     Shakespeare’s lesje

In de tijd van Shakespeare bestond de term ‘neurowetenschap’ natuurlijk nog helemaal niet. Hoe kan het dan dat de beste man toch stukken wist te schrijven die eeuwenlang boeiend bleken te zijn? Onderzoekers merkten op dat het o.a. komt door zijn gebruik van wat wij “functional shift” noemen: het proces waarbij een woord of een zinsdeel van functie verandert in een zin, maar wel ongeveer dezelfde vorm behoudt.Zo maakte Shakespeare met het grootste gemak van ieder adjectief of zelfstandig naamwoord een werkwoord[1]: “He childed as I fathered.” “ To thick my blood” Dat klinkt wellicht behoorlijk lastig, maar eigenlijk komt het neer op het gebruik van verrassende woorden in gebruikelijke zinnen. Conclusie: een verrassend gebruik van woorden activeert de hersenen zodanig (op een positieve manier), dat de lezers er ongebruikelijk veel aandacht aan geven.

2.     Prikkel dat werkgeheugen!

neuromarketing 1 En, wat gebeurde er? Je hoorde de karakteristieke stem van Morgen Freeman in je hoofd he? Zo zie je maar weer hoe bijzonder ons brein werkt, zeker wanneer dat geprikkeld wordt door ons werkgeheugen. Verwerk je zulke slimme copy in je teksten of reclame, dan ontstaat er een actief denkproces. Oude herinneringen worden geactiveerd en de recente gebeurtenis (het lezen van jouw tekst) wordt beter onthouden. Conclusie: probeer, ondanks dat je wellicht alleen woorden kunt gebruiken, ook de associatie met andere op te roepen. Zo wordt je werkgeheugen geprikkeld en zal je tekst beter onthouden worden[2]. neuromarketing 2

3.     Niet creatief? Wees dan effectief!

“Oeh. Ik moet dus inspirerend zijn”, moeten de makers achter deze commercial van Chanel na het lezen over van de vorige twee tips hebben gedacht: https://www.youtube.com/watch?v=mGs4CjeJiJQ Sloegen ze daar toch de plank even helemaal mis. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld maar 2,5 seconde aandacht besteden aan reclame. Veel te kort om een raadselachtige reclame als deze te ontfutselen. Conclusie: creativiteit kan het brein positief activeren, maar dan moet je creatieve uitspatting wel begrijpelijk en niet te lastig zijn![3] Lukt dat creatieve gedeelte niet? Wees dan effectief en maak gebruik van de kracht vanzelfsprekendheid. State the obvious. Onze hersens worden niet blij van een puzzel van een reclame. Een duidelijke boodschap geeft een positiever gevoel. En dat gevoel dragen we met ons mee wanneer we voor de schappen in de supermarkt staan en schijnbaar ‘onbewust’ onze keuze maken. Een principe wat bijvoorbeeld de meeste biermerken maar al te goed begrijpen: bierreclames

4.     Bonusje: tekst en beeld op een neuro-verantwoorde manier inzetten!

Een laatste verrassende ontdekking die ik tijdens mijn zoektocht deed: bij een reclameboodschap maakt de plaats van je tekst en afbeelding verrassend veel uit! Dat werkt als volgt. Allereerst beslis je of je reclame inspeelt op emotie of ratio. Dit gaat vervolgens de locatie van je tekst en beeld bepalen. Beeld je maar eens in. Ratio associëren we met het hoofd. Emotie associëren we met het hart. Qua lichaamsbouw heeft het hoofd een hogere positie dan het hart. Ons hersenen maken daarbij een verwachting. Conclusie: ons brein vindt het dan ook logisch dat je een rationele boodschap boven de bijhorende afbeelding plaatst. Een boodschap die appelleert aan een emotionele beslissing, wordt juist onder de afbeelding gepositioneerd.[4] Je moet het maar net weten!
neuromarketing obama

Het campagneteam van Obama heeft het goed begrepen. Bovenstaande uiting moet een bepaalde emotie oproepen, dus wordt de tekst - zoals ons brein dat verwacht - onder de afbeelding geplaatst!

Je weet wat je te doen staat!

Wil je als copywriter dus echt memorabel zijn? Dan is het wellicht een idee om niet alleen in de huid, maar vooral in het brein van je doelgroep te gaan zitten. Heb jij de invloeden van neuromarketing al ontdekt? En zet je ze al in bij het schrijven van je (web)teksten. Zo ja, hoe? Laat het me weten in een reactie onder deze blogpost!     [1] Bron: Neuroscience Marketing, Roger Dooley: "Shakespeare copywriting" [2] Bron: Studio ST&T, Tim Zuidgeest: "Wat de marketingwereld kan leren van Morgan Freeman" [3] Bron: Studio ST&T, Hester Francken: "De psychologie achter duidelijke taal in reclame" [4] Bron: Frankwatching, Patrick Wessels: "Emotie vs. Ratio: plaats je tekst boven of onder de afbeelding?"

Blog

Relevant blog posts

De veelzijdige copywriter: meer dan alleen een tekstschrijver

13 oktober 2016

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.