zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Proeven = Kopen

Terug naar alle blogberichten
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Proeven = Kopen

Sampling wordt door de Nederlandse consument gewaardeerd! Het is een effectieve manier om consumenten kennis te laten maken met (nieuwe) producten. Een meerderheid van de consumenten zegt dat de kans groter is dat ze een product gaan kopen als ze het eerst hebben mogen proeven, zo bleek uit een onderzoek van Motivaction. Vrijwel alle ondervraagden gaven in het onderzoek aan het leuk te vinden om nieuwe producten te proberen. Ongeveer de helft van de respondenten geeft aan dat sampling hun mening over het geprobeerde product in positieve zin heeft veranderd.

Goed nieuws en goede uitgangspunten voor de lancering van ons nieuwe project: Gratissample.nl, dat we vanuit Happy Idiots – toen nog Happy Leads – in samenwerking met Van Tol Retail in april van dit jaar gelanceerd hebben. Gratissample.nl is een online platform waarop A-merken rechtstreeks met consumenten en potentiële klanten in contact kunnen komen, door hun nieuwste producten gratis aan te bieden. Graag deel ik hier een aantal belangrijke learnings en ervaringen die we in de eerste drie maanden van dit project hebben opgedaan:

Samples uitdelen aan anonieme consumenten? Dat is verleden tijd!

Traditionele retailers en producenten van A-merken zijn steeds meer op zoek naar mogelijkheden om te communiceren met consumenten en potentiële klanten. Data vormt hierin een erg belangrijke schakel. Wie is mijn potentiële klant, wat vinden ze van mijn product en hoe kan ik deze mensen goed bereiken? Via traditionele sampling in winkels en op straat kun je samples verspreiden en mensen gratis kennis laten maken met een nieuw product, maar nadat je het product hebt weggegeven weet je eigenlijk niks van de ontvanger. Via Gratissample.nl kunnen wij de samples veel gerichter aanbieden binnen de gewenste doelgroep en kunnen we veel waste voorkomen. We weten precies wie er een product heeft aangevraagd, waardoor we de mogelijkheid hebben om data te analyseren en waardoor we gericht met consumenten kunnen gaan communiceren om vervolgaankopen te stimuleren.

Gratissample.nl zorgt voor direct kopende winkelbezoekers

We hebben in de eerste 3 maanden getest met verschillende manieren van distributie: versturen per post, bezorgen met behulp van lokale ondernemers en afhalen in een winkel. Bij één van de testen hebben we een dipsaus (lekker als dip bij o.a. (warm) stokbrood) laten ophalen bij een lokale bakker. Het product zorgt voor relevantie en sluit goed aan bij het assortiment van de bakker. In de mail met het ophaalbewijs stuurden we direct een aanbieding mee om 2 stokbroden te kopen voor de prijs van 1. Bijna de helft van de mensen (45%) die het product kwam ophalen maakte direct gebruik van deze aanbieding! Een zeer hoog percentage. Het is dus erg interessant om als retailer je winkel in te zetten als afhaalpunt voor producten van Gratissample.nl. Je ontvangt niet alleen mensen die graag nieuwe producten willen proberen, maar ontvangt ook mensen in de winkel die direct producten willen kopen!

Goede ervaringen zorgen voor positieve feedback

We hebben er voor gekozen om echte verpakkingen gratis weg te geven als sample. Consumenten krijgen dan dezelfde ervaring met het product als wanneer ze het kopen in de winkel. In de eerste 3 maanden van Gratissample.nl hebben we gemerkt dat mensen blij verrast zijn als ze zien dat ze een echte verpakking gratis ontvangen om te proberen. In het onderzoek van Motivaction werd al een verband aangetoond tussen de kwaliteit van de samplingactie en een positieve waardering voor het product. Waardering van de actie blijkt een goede voorspeller van het aankoopgedrag op korte en langere termijn. De kans op herhaalaankopen is groter wanneer mensen blij verrast zijn en een positieve ervaring hebben met het product.

Van proefnummers naar abonnementen

Tot slot nog een ander voorbeeld uit de praktijk. Met een aantal uitgeverijen hebben we testen gedaan waarbij mensen een proefnummer kunnen aanvragen via Gratissample.nl. Vanuit Happy Leads kunnen we via emailcampagnes en Facebook advertising zorgen dat we aanbiedingen voor specifieke producten in de juiste doelgroepen promoten. Voor een magazine dat zich richt op zwangere vrouwen en jonge moeders genereerden we 750 aanvragen voor een proefnummer. De dames ontvingen een gratis nummer en worden op dit moment nagebeld om te vragen naar hun ervaringen met het blad. In het gesprek wordt direct een aanbod gedaan voor een abonnement. De eerste resultaten in het callcenter zijn erg goed en zien er voor toekomstige campagnes veelbelovend uit!

Ben je ook op zoek naar nieuwe klanten en benieuwd wat we met Gratissample.nl voor jouw producten of winkels kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op om eens vrijblijvend van gedachten te wisselen.

Blog

Relevant blog posts

Happy Leads gaat verder als Happy Idiots

14 december 2020

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.