zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

SEO 2016: 6 trends op een rij [CHECKLIST]

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. SEO 2016: 6 trends op een rij [CHECKLIST]

De dagen worden steeds korter en Sinterklaas is in aantocht. Kortom: het einde van 2015 nadert. Het afgelopen jaar zijn er een aantal mooie evoluties geweest op het gebied van organische vindbaarheid. We hebben Mobilegeddon meegemaakt, alsmede The Quality Update. Ook vond er een update plaats voor verbeterde local search: local three-pack. Daarnaast zijn er het afgelopen jaar ook veel interessante kleinere ontwikkelingen de revue gepasseerd.

Laten we niet te lang stilstaan bij 2015: dat doet Google namelijk ook niet. Zij is al lang bezig met het ontwikkelen van de updates voor 2016. Daarom volgt er nu een checklist met ontwikkelingen waar je het aankomende jaar rekening mee dient te houden.

1. Visuele content

“Content is king”: dat weten we. Unieke en goed opgebouwde teksten zijn altijd belangrijk geweest om hoog te kunnen ranken in de SERP. Merken die andere content zoals video, afbeeldingen en infographics als belangrijk beschouwen, hebben daarnaast ook altijd nog een stevige tekstuele inhoud. Google is echter al langere tijd bezig om visuele content beter te indexeren én meer te betrekken bij de ranking. Visuele content heeft namelijk een flink aantal voordelen ten opzichte van tekstuele content. Zo heeft visuele content een groter bereik, zorgt het voor grotere betrokkenheid, is het effectiever en zorgt het voor een hoger klikgehalte. Saillant detail: Google is zelfs al aan het experimenteren met video-advertenties in de zoekresultaten, iets wat nogmaals aangeeft dat Google de power van visuele content omarmt.

VISUEEL                  vs.                 TEXTUEEL

SEO 2016

Een kat met een 3d-bril op. In zijn linkerpoot een bak popcorn en in zijn rechterpoot een beker met frisdrank. De beker is rood, met een transparant deksel, en heeft een geel rietje. De bak popcorn is wit-rood gestreept. De 3d-bril is nog zo een ouder modelletje met één blauw en één rood glas. De kat is trouwens bruin/wit/zwart.”

Welke vorm van content maakt de meeste indruk op jou? De afbeelding, de tekst of de combinatie van deze twee…

2. Microdata

Webpagina’s bevatten onderliggende verbanden die voor een mens logisch zijn. Zoekmachines hebben echter een limiet aan wat zij kunnen begrijpen. Voorbeeld. Wanneer er op een website staat aangegeven: “Korting alleen geldig op 4 december 2015”, dan snapt iedereen op welk moment je deze korting mag verwachten. Iedereen.. behalve Google. Zij ziet alleen een datum, zonder daar verder iets mee te doen. Door implementatie van aanvullende tags – zoals beschreven op Schema.org – in de HTML code, kun je zoekmachines helpen de inhoud beter te begrijpen. In 2015 is al een deel van de Nederlandse websites (15%) opgemaakt met deze zogenaamde microdata. Het belang van deze elementen wordt in 2016 alleen maar groter. Toepassing van microdata geeft namelijk ook een kwaliteitsindicatie af: websites die zijn opgemaakt met microdata, zijn waarschijnlijk meer up-to-date.

3. Optimaliseren voor mobiel

Mobiel heeft desktop dit jaar ingehaald wat betreft het aantal uitgevoerde zoekopdrachten. Jaren hebben we uitgekeken naar dit moment. In 2015 was het dan zover: mobiel wint. Mobilegeddon zorgde er al voor dat het belang van een responsieve website niet nog een keer uitgelegd hoeft te worden. Het is dan ook sterk aan te raden om jouw responsieve website of webshop te optimaliseren voor mobiel. Let wel: de titels zijn korter, alsmede de meta beschrijvingen van pagina’s. Er bestaan speciale XML sitemaps voor mobiele apparaten, en het robots.txt bestand dient aparte regels voor mobiel te bevatten. Houd in 2016 met deze – en andere – punten rekening om goed op mobiel te (blijven) scoren!

4. SEOcial

In 2016 trekt Google nog meer richting sociale indicaties. Google gaat sociale platformen vaker indexeren, én zwaarder laten wegen in de SERP. Door live events en nieuwsitems vaker als relevant te beoordelen, verbetert de kwaliteit van de resultaten die Google weergeeft. Daarnaast geeft een groot aantal likes, +1’tjes en shares signalen af dat een webpagina een goede inhoud heeft. Ook dit blog bevat social buttons, die de power van likes en shares weer doorgeeft aan de rest van de website. Niet voor niets scoort Happy Idiots met de term “online marketing bureau” op een top 3 positie in Google.

5. Lokaal

Sinds de uitrol van Pigeon in juli 2014, zijn er in 2015 een aantal minimale updates geweest van dit lokale algoritme. Onder SEO specialisten creëerde dit het afgelopen jaar weinig “buzz”: er waren andere updates die onze aandacht kregen. In 2016 is de verwachting dat Google weer actiever gaat inzetten op Pigeon. Door de toename van het gebruik van mobiel en wearable devices gaat Google nog meer inzoomen: van stedelijk of regionaal niveau, naar wijk en straat niveau.

6. Veiligheid

We weten het al langer: Google wil een veilige omgeving creëren voor haar gebruikers. Gehackte en donkere websites scoren niet goed in de zoekresultaten van Google. Om een veiligere omgeving voor je bezoekers te maken kun je gebruik maken van een SSL-certificaat, die je af kunt nemen bij je hostingpartij. Maar ook het veranderen van
je inloglocatie en inlognaam in niet algemene termen (wp-admin / admin / administrator) levert je al een veiligere website op. Ook in 2016 blijft Google veilige omgevingen belonen. Doe er aankomend jaar dan ook je voordeel mee!

Houd jij alle SEO updates bij? Help ons!

Het belooft weer een interessant jaar te worden. Een jaar waarin wij als SEO specialisten het opnieuw druk gaan krijgen om alle updates bij te kunnen houden.

Mocht jij nog andere belangrijke ontwikkelingen met ons willen delen die in 2016 van invloed gaan zijn op de rankings.. laat dat ons dan weten! Wij van Happy Idiots bouwen ons netwerk van SEO specialisten én onze kennis van namelijk graag steeds verder uit!

Blog

Relevant blog posts

SEO best practices: websitefilters

8 augustus 2018

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.