zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

SEO-update op de helft van 2018

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. SEO-update op de helft van 2018

We zijn alweer over de helft van het jaar en daarom geef ik een update over SEO voor 2018. We zien onder andere wat aanpassingen van Google in het algoritme met betrekking tot snelheid, opties in Search Console, HREF-lang tags en we benadrukken nogmaals het belang van Voice-search in de nabije toekomst. Wij als SEO-specialisten zorgen ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van dergelijke aanpassingen en hoe we onze klanten hierin kunnen helpen om ervoor te zorgen dat ze niet achterop raken.

We beginnen met een zeer belangrijke update in het algoritme van google ‘Speed’!

Google Speed Update

Google is al enkele maanden bezig met een aanpassing in haar algoritme betreffende de snelheid van website met daarin de focus op de mobiele zoekresultaten.

SEO update helft 2018

Volgens de officiële berichten heeft het voorlopig alleen impact op echt langzame mobiele websites waardoor natuurlijk meteen de vraag naar boven komt: wat is langzaam volgens Google? Helaas zijn daar geen exacte cijfers over bekend maar verwijzen ze naar de bekende meettools zoals PageSpeed Insights (ook deze heeft een update gekregen) waarin je nu naast alle suggesties ook een score krijgt die valt in de range slow, average en fast. Zit je voor mobiel in de slow range? Dan mag je je dus terecht zorgen gaan maken na deze update.

Mocht je bij een test onder de kop ‘Paginasnelheid’ de melding unavailable krijgen. Dat betekent dat Google (lees: Chrome) nog te weinig informatie heeft kort gezegd. Mocht je dit tegenkomen dan adviseren we om Lighthouse te gebruiken. Dit is een chrome extension die je kunt draaien. De tool controleert je mobiele website en draait hier een mooi rapport van uit.  Zodra het Chrome-gebruikerservaringrapport voldoende informatie heeft over de snelheid van je mobiele website zal de score uiteindelijk verschijnen onder de kop ‘Paginasnelheid’.  Daarnaast kun je ook via de developer tools (f12 wanneer je op de website bent) naar het kopje audit gaan waar je ook een rapport kan uitdraaien waarin de resultaten van je website worden getoond.

SEO update helft 2018

Deze update toont wederom aan dat ondanks de verschillende meningen over de impact van websitesnelheid op de rankings in Google, echt langzame websites worden gestraft, snelle websites die nog sneller worden niet ineens beter ranken, maar snelheid wel een zeer belangrijk aspect voor SEO blijft.

Search Console

Google Search Console heeft sinds kort een nieuwe en, in onze ogen, fijne optie toegevoegd. Het gaat hier om de URL Inspection Tool. In deze nieuwe functie krijg je voor de specifieke URL die je opgeeft te zien hoe Google deze URL ziet:

  • Laatste crawl date.
  • Of deze getoond kan worden in de zoekresultaten.
  • Status van crawl en of de URL te crawlen is door de GoogleBot.
  • Verbeteringen die mogelijk zijn voor deze URL.
  • Locatie van de XML-sitemap

Deze optie is alleen beschikbaar in de nieuwe versie van Search Console. En via deze link kun je meer informatie vinden over wat er getoond wordt in de resultaten.

SEO update helft 2018

Overig nieuws

5XX errors

Let erop dat je website niet teveel interne 5xx errors heeft. Dit kan er namelijk voor zorgen dat crawlers je website langzaam gaan crawlen of dat zelfs de periodes waarin ze je website opnieuw crawlen langer worden wat natuurlijk niet wenselijk is.

Href-lang tags

Omdat steeds meer websites meertalig worden en zich richten op regio’s waar dezelfde talen worden gesproken, is het belang van HREF-lang tags steeds groter aan het worden. Om je geheugen op te frissen, via HREF-Lang tags kun je aan crawlers aangeven voor welke taal/regio je content is. Een voorbeeld: je hebt Nederlandstalige content voor je Nederlandse website maar ook een Belgische variant van je website. Je wilt natuurlijk dat je NL-domein rankt in Google.nl en je BE-domein rankt in Google.be. Dit doe je door HREF-lang tags toe te voegen aan de broncode van elke pagina waar bovenstaande van op toepassing is. Recentelijk heeft Google de help-sectie hiervan vernieuwd en deze kun je hier vinden.

Voice

Zoals eerder beschreven in het blog door mijn collega Evelien Hendriks wordt Voice een steeds belangrijker aspect van SEO voor de komende jaren.  Daar zijn wij ons bij Happy Idiots al lange tijd van bewust en zijn hard bezig om te werken aan oplossingen om onze klanten ‘Voice proof’ te maken. Benieuwd naar de werking of mogelijkheden van Voice voor jouw website of app? Wij willen je graag informeren over deze ontwikkelingen en mogelijkheden zodat ook jij straks vindbaar blijft in de toekomst.

Blog

Relevant blog posts

SEO trends in 2018

16 januari 2018

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.