zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Wat is W3C? En wat betekent het voor SEO?

Terug naar alle blogberichten
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Wat is W3C? En wat betekent het voor SEO?

In dit artikel gaan we dieper in op W3C en en waarom het zo belangrijk is voor SEO.

Wat is W3C?

W3C is de afkorting van World Wide Web Consortium. De organisatie werd in 1994 opgericht door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web. Meer dan 500 leden en fulltime werknemers over de hele wereld leveren een bijdrage aan de software van W3C. Maar wat doen ze precies? Neem alvast een kopje koffie, want nu wordt het technisch.

Wat doet W3C?

Bij het bouwen van websites wordt code gebruikt: html, xml of css. In den beginne van “Het Internet” ging iedereen aan de slag met websites bouwen. Er waren weinig regels en chaos overheerste het prille Internet. W3C stelde paal en perk aan de wildgroei en bedacht standaarden waaraan de websitecode diende te voldoen. Zij geven tot op heden onderricht in die standaarden via de W3schools. De regels zorgen ervoor dat elke webbrowser, of dat nu een Safari, Chrome, Firefox Internet Explorer of iets anders is, de code kan lezen. Maar bij programmeren en zeker bij handmatig programmeren sluipen er fouten in de broncode. Over het algemeen leest de browser over die fouten heen en toont hij de website zoals hij bedoeld is. De boodschap wordt dus begrepen, ondanks de spelfouten. Wil je echter de puntjes op de i hebben, kan je de fouten inkijken via de gratis online tool: W3 Validator.

Waarom is W3C Validation belangrijk voor SEO?

Bij SEO gaat het erom dikke vrienden te worden met de zoekmachines en zo organisch verkeer aan te trekken. Eén manier om dat te bewerkstelligen is het schrijven van een heldere broncode door de webbouwer. Maar een perfecte broncode bestaat niet. Bovendien kruipt daar tijd in. Bekijk je dus de “errors” en “warnings” van jouw website, dan zal hier veel muggenzifterij tussen zitten.

Ok, een perfecte broncode verhoogt de compatibiliteit met elke browser, ook voor de opkomende voice command. Zo zou je van de nummer twee in de zoekresultaten eindelijk naar positie één kunnen wippen met een opgeschoonde broncode.

Daarbij houden zoekmachines steeds meer van een optimale gebruikservaring, waarin laadtijd een grote rol speelt. Maar laten we niet vergeten dat inhoud (tekst) ook belangrijk is. En de code-tekst ratio dient in balans te zijn.

Veelvoorkomende W3C fouten

De warnings, in het rood aangeduid, zijn niet noodzakelijk de fouten met de hoogste prioriteit. Wel loont het de moeite om naar het totaal van de errors en warnings te kijken. Zijn dit er meer dan 50 voor een simpele homepagina? Dan bevat de broncode veel fouten. Er kan al winst behaald worden door de code op te schonen. In de meeste gevallen heb je of heeft je webbouwer dezelfde “spelfout” meerdere keren gemaakt in de code. Veelvoorkomende fouten zijn:

  • het missen van een startende of afsluitende <> of </>;
  • foutieve px-waarden voor <img>;
  • type invullen bij <script>.

De juist ingestelde broncode verhoogt de kans op een featured snippet. Wanneer de <span> in combinatie met script niet goed wordt geschreven, beïnvloed dit de vertoning van de snippet.

Waarom is W3C Validation belangrijk voor SEO?

Ok, een perfecte broncode verhoogt de compatibiliteit met elke browser, ook voor de opkomende voice command. Zo zou je van de nummer twee in de zoekresultaten eindelijk naar positie één kunnen wippen met een opgeschoonde broncode.

Daarbij houden zoekmachines steeds meer van een optimale gebruikservaring, waarin laadtijd een grote rol speelt. Maar laten we niet vergeten dat inhoud (tekst) ook belangrijk is. En de code-tekst ratio dient in balans te zijn.

Evangelisten vs. realisten

De sterke aanhangers van W3C, de evangelisten, geloven dat de code foutloos moet zijn. Wat zegt de SEO-specialist? Spelen die zogenaamde spelfouten in de code een supermegagrote rol bij SEO? Volgens ons niet echt. Zoekmachines en webbrowsers zijn verzot op correcte code, maar het gebruiksgemak speelt de hoofdrol. Wij zien het als een extraatje, een nice to have. Als je ons vraagt naar een prioriteitenlijst, geven we als advies de volgende top 3 mee:

1. Verbeter de elementen die de site snelheid ten goede komen.
2. Let op correct gebruik en implementatie van header tags / title tags / opsommingstekens.
3. Gebruik de semantische elementen in HTML5.

Sitesnelheid

Handen omhoog wie een pagina afsloot omdat een pagina niet snel genoeg laadde. Ergernis, frustratie en bestellen bij de concurrentie als gevolg. We doen het allemaal. Niemand wacht graag lang op een pagina om te laden. Het is nochtans simpel te verhelpen. Want vaak zijn het bepaalde elementen in de website die die laadtijd verhogen. De W3 Validator gaat na waar slagen te halen zijn. Door bijvoorbeeld afbeeldingen te verkleinen kun je de laadtijd van de website verkleinen en uiteindelijk de frustratie van de bezoeker verlagen.

Tags en opsommingstekens

Een correcte W3C gevalideerde invoer van title en header tags komt SEO ten goede. De zoekmachine weet immers direct waar de pagina over gaat en neemt de website mee in de zoekresultaten. En daar gaat het natuurlijk om bij SEO. Wanneer ook opsommingen op de juiste manier gebruikt worden, verhoogt bovendien de kans op een featured snippet.

Wil jij de W3C fouten op jouw website aanpakken maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen probleem! Onze specialisten geven je inzicht in de W3C errors en warnings van jouw website. Ook voor een gehele technische controle van je website kun je bij ons terecht! Neem hier contact op met ons team.

Blog

Relevant blog posts

Wat is BERT en welke invloed heeft dit op SEO?

31 oktober 2019

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.