zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Wat clown Bassie je kan leren over schrijven!

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
 1. Home
 2. Blog
 3. Wat clown Bassie je kan leren over schrijven!
Het leven van een copywriter gaat vaak, maar laaaaang niet altijd over rozen. “Hoezo niet, Jessie?” Nou, dat zal ik je vertellen. De waarheid is.. dat ik ook weleens over hele moeilijke onderwerpen moet schrijven, of over producten waar al vaak over geschreven is. Deze teksten moeten dan ranken op bepaalde zoekwoorden. Ze moeten inhoudelijk correct zijn. Ze moeten mijn boodschap goed overbrengen. En dat alles op zodanige wijze dat ze ook nog eens leuk, fijn en interessant om te lezen zijn. Ik wil namelijk graag dat mensen mijn teksten helemaal lezen. En niet halverwege afhaken. Wat het onderwerp dan ook is: gij zult lezen! Dat is soms best moeilijk. Zeker als ik al vaker over een product heb geschreven. Ik wil tenslotte altijd een creatief verhaal neerpennen. Beloof me dat je tot het einde doorleest, dan leg ik je de link met clown Bassie uit én geef ik je gratis en voor niks een aantal tips voor het schrijven van creatieve teksten! Afbeelding1

Tip 1: humor!

“Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen”, zei Bassie ooit. Nooit gedacht nog iets van deze clown te leren, maar hij heeft gelijk! Humor doet het bijna altijd goed. Let op: bij-na. Ik kan me voorstellen dat iemand die aambeien heeft niet zit te wachten op grappig bedoelde teksten omtrent dit onderwerp. Echter bij wat minder spannende onderwerpen kan wat humor mijn inziens geen kwaad. Voorbeeldjes? Natuurlijk!
 • Zelfbedachte woorden die iedereen meteen ‘vat’. Denk voor het merk Axe – met een doelgroep die humor overigens zeker zal waarderen – bijvoorbeeld aan de “voortijdige zweetlozing”.
 • Beter bed, waar winkelen een plezier is van A tot Zzzzzzz!
 • Mijn leven gaat laaaaaang niet altijd over rozen (zie eerste alinea).
 • En tot slot een persoonlijke favoriet: spelen met uitdrukkingen en gezegdes. “Koop niet op de tas(t)” of “koop geen kat in de tas” als titel voor een blogpost voor een tassenwebshop. “Pijnlijke voeten? Wij weten waar het schoentje wringt!”, als titel voor een schoenenwebshop. Dankzij websites zoals http://www.woorden.org/spreekwoord.php kun je hier ein-de-loos mee doorgaan.
Afbeelding2

humor?

Tip 2: beter goed gejat, dan slecht verzonnen

Laten we eerlijk zijn, je hoeft het wiel toch niet opnieuw uit te vinden? Daarmee wil ik niet zeggen dat je alles maar klakkeloos moet kopiëren en plakken. Integendeel zelfs! Naast dat je je hiermee niet onderscheidt van de concurrent, worden copycats ook nog eens afgestraft door Google. Maar ik kom wel eens prachtig gevonden woorden tegen, geweldige zinnen of originele invalshoeken. Die sla ik op in mijn hoofd op. Of in mijn telefoon. Of ik pen ze nog ouderwets neer. En dan, op het juiste moment, zet ik ze – hier een beetje verbouwd, daar een beetje aangepast en weer een beetje aangevuld – in voor mijn eigen teksten! Deze tip is o-zo simpel, maar o-zo effectief! *Hierover gesproken, de credits voor de “voortijdige zweetlozing”, gaan naar copywriter, content marketeer en SEO-specialist Roy Ishak. Die moet je overigens ook écht gaan volgen :).
Beter goed gejat, dan slecht verzonnen, vond ook Bassie (of Pharrell..)

Beter goed gejat, dan slecht verzonnen, vond ook Bassie (of Pharrell..)

Tip 3: schrijven is schrappen

Wederom een cliché, wederom een waarheid als een bus, euh, koe (voor de duidelijkheid: iets klopt als een bus, een waarheid als een koe – ik haal ze altijd door elkaar).  Hoe dan ook, om het je wat makkelijker te maken, met de zoekfunctie in Word zoek je de volgende 11 signaalwoorden en waar mogelijk schrap je ze. Wedden dat je zeker 75% probleemloos kunt weghalen? Schrap: terwijl, toen, dus, heel, namelijk, maar, toch, vaak, soms, meestal, uiteindelijk. Schrap trouwens ook maar: zouden, kunnen, lijken, blijken, schijnen, misschien, mogelijk, eventueel, wellicht, waarschijnlijk.

Tip 4: bugrijpeluk & luchtig schrijven

 • Geen moeilijke woorden, jargon of formeel taalgebruik.
 • Niet net als ik spelfouten maken.
 • Ga uit van een 12-jarige. Dat doet Bassie ook. Misschien wekt het wel irritatie bij je op, maar niemand die Bassie ooit heeft gezien, vergeet hem.
 • Maak korte zinnen. Vergeet vooral niet om veel punten te zetten.
 • Afwisseling: niet steeds dezelfde woorden. http://synoniemen.net/ staat onder mijn favorieten ;-).
 • Wissel tekst af met plaatjes, filmpjes e.d.
 • Maak gebruik van typografie: cursief, dikgedrukt, gekleurd, doorgehaald.
 • Gebruik opsommingen!
Ik schrijf vaak alles precies zo op als ik het in mijn hoofd bedenk. Mensen vinden dat juist leuk, heb ik gemerkt. Dat brengt me op de volgende tip. Afbeelding5

Tip 5: schrijf niet vóór, maar mét je publiek

In mijn hoofd voer ik vaak een gesprek met mijn publiek (ik zeg expres publiek, omdat ik vind dat ‘doelgroep’ klinkt alsof ik jou iets wil opdringen). Ik schrijf deze tips op alsof ik met jou een gesprek voer. Ik wil niet alleen zenden. Ik wil dat je meedenkt! En zeg nu zelf, jij vindt het toch ook fijn om bij een tekst betrokken te worden? Voorbeeldjes? Ik heb ze in deze blogpost groen voor je gemarkeerd!

Dag vriendjes en vriendinnetjes!

En, heb ik je iets kunnen leren? Of heb je zelf nog tips die je graag zou willen delen? Laat het weten in een reactie onder deze blogpost. En omdat je zo aardig bent geweest om tot hier te lezen, nog één filmpje om het verhaaltje uit te blazen:  

Blog

Relevant blog posts

Contentframing. Over wat we kunnen leren van de taal van politici

6 juli 2017

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.