zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu
 1. Home
 2. Blog
 3. Wat is het gevolg van .amsterdam voor de rankings in Google?
Sinds 2011 bestaat de mogelijkheid tot het aanvragen en kopen van nieuwe top level domeinen (gTLDs). ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), verantwoordelijk voor de uitgifte van gTLD’s, heeft onlangs een hele reeks gloednieuwe extensies afgegeven. En er komen er nog meer aan. De traditionele domeinextensies als .com en .org worden nu aangevuld met onder andere:
 • .world (€ 29,00 p/j);
 • .amsterdam (per 1 september 2015);
 • .travel (€ 85,00 p/j);
 • .bank (€ 999,00 p/j);
 • .guru (€ 29,00 p/j).

Wacht even! TLD’s?!

TLD´s - ofwel top level domains - zijn extensies die worden gebruikt in de URL van een website. Zo is de TLD voor Nederland het ´.nl´ gedeelte in de URL. Indien jouw website gericht is op de Nederlandse markt is het aan te raden een .nl domein te registreren, om binnen de Nederlandse SERP hoger te scoren. Het algoritme van Google en andere zoekmachines zijn hier namelijk op ingericht. Nog even om het geheugen op te frissen: er zijn drie soorten TLD´s, namelijk:
 • gTLD’s: de generieke domeinen (.com, .org, .net, .biz, etc.);
 • ccTLD’s: de land en regio domeinen (.eu, .be, .ru, etc.)
 • Een speciale TLD: wordt gebruikt voor internet-infradoeleinden (.arpa).

Nieuwe generieke TLD’s!

De lijst van domeinextensies is enorm uitgebreid de laatste jaren. De extensie .amsterdam gaat per 1 september 2015 werken. Wat opvalt is dat de nieuwe extensies over het algemeen wel een stuk duurder zijn dan de bekende .com en .nl domeinen. De vraag is dan ook welk voordeel er te behalen valt met de nieuwe extensies voor de organische resultaten in Google. seo amsterdam

Google komt met een aantal antwoorden

Op het webmaster blog van Google wordt eindelijk antwoord gegeven op een aantal brandende SEO vragen met betrekking tot de nieuwe extensies. Belangrijkste antwoorden van Google zijn:
 • De nieuwe extensies hebben geen voordeel of nadeel ten opzichte van de originele extensies. Google behandelt deze domeinen hetzelfde als de ‘oude’ domeinen.
 • Regionale extensies als .london of .vlaanderen krijgen geen voorrang in de betreffende regio’s, maar worden hetzelfde behandeld als reguliere domeinextensies.
 • Landextensies als .nl blijven voor Google een indicator dat de website gericht is op een publiek wat in het land woont van de extensie. Dit krijgt altijd (al) lichte voorrang binnen Google.
Zoals gewoonlijk laat Google vrij weinig los over haar algoritme. Toch geeft ze één kleine hint vrij. Op de vraag of een regionale extensie invloed heeft op de rankings in die bepaalde regio zegt Google dat het nu nog geen voordeel heeft maar: quote google zoekmachineoptimalisatie

.local?

We weten dat, sinds de Google Pigeon update, lokale termen steeds belangrijker zijn geworden voor Google. Een trend die nog steeds doorzet. Ieder jaar zijn er weer veranderingen op het gebied van lokale vindbaarheid. Het lijkt daarom ook niet meer dan logisch dat Google op termijn de lokale extensies wellicht hoger gaat waarderen op het moment dat er wordt gezocht binnen de regio waarvoor de betreffende extensie geldt. Dit telt dan enkel voor de geo extensies, maar hoe zit het dan met de non-geo extensies, zoals .marketing, .office en .yoga? Wellicht komen deze domeinextensies van pas wanneer Google’s physical web meer draagkracht begint te krijgen. Dit kan echter nog wel even duren.

.zal .ik .al .vast .een .paar .100 .domeinen .gaan .registreren?

Vooralsnog is het nog niet duidelijk (genoeg) hoe Google de nieuwe extensies zal gaan beoordelen binnen de SERP. Voordeel is dat als je al langere tijd een mooie term in je domeinnaam wilde hebben maar deze al lang weg was, je nu de mogelijkheid hebt om deze alsnog vast te leggen. Waarschijnlijk zullen de lokaal gerichte extensies uiteindelijk voordeel op gaan leveren omdat Google meer lokaal is gaan inzetten. Google.amsterdam is in ieder geval niet meer beschikbaar. Meer weten of jij een exotische extensie moet vastleggen? Vraag onze SEO experts naar meer informatie!

Blog

Relevant blog posts

Google Webmaster Tools*: wat kun je er precies mee?

28 mei 2015

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.