zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Wat kan ik met voice search?

Terug naar alle blogberichten
Daag ons uit!
 1. Home
 2. Blog
 3. Wat kan ik met voice search?

Vanaf 24 oktober 2018 lag de Google Home speaker met de Nederlandstalige ondersteuning in de winkels. De reden? Omdat Voice search steeds groter en groter wordt. Het werd zo groot dat er maar liefst 5,4 miljoen exemplaren van de Google Home apparaten wereldwijd binnen drie maanden werden verkocht! Na al die klinkende cijfers vanuit de USA volgden snel andere landen waarbij de Voice Assistant van Google ook de Franse en Duitse taal ging ondersteunen. En…nu ruim 4 maanden verder experimenteren we er op los.

Bij Happy Idiots – toen nog Happy Leads – hebben we momenteel twee Google Home apparaten. Waar sommigen gek worden van het gebrabbel van Google, worden er een aantal helemaal hyped wanneer er een Featured Snippet wordt voorgelezen. Maar allemaal leuk die hype rondom Google Home en Voice Search, maar wat kan ik er allemaal mee?

Zo werkt Voice Search

First things first. Hoe werkt het allemaal? Voice search is de nieuwe manier waarop mensen informatie kunnen zoeken. Je raadt het al…JUIST, via spraak. De apparaten Google Home en Google Mini werken samen met Google (duhh) en De Echo serie van Amazon werkt met besturingssysteem Alexa en niet te vergeten de HomePod van Apple. Maar ook via je mobiele telefoons werken deze voice searches. Het is handig om zonder handen direct aan Google te vragen waar de dichtstbijzijnde tankstation is. We willen niet altijd meer typen, dus spraak ‘it is’!

Van Voice Search naar Voice Command

Voice Search werd met name gebruikt om informatie op te zoeken. Bijvoorbeeld: “Oke Google, hoe zeg je ‘welkom’ in het Frans?”. Of “Oke Google, wat is een utopie?”. Iedereen kan vragen stellen aan Google voor de juiste informatie. Niet altijd krijg je de juiste informatie, maar Google doet haar best. En anders geeft Google aan dat ze je niet kan helpen via “ik begrijp het niet” of “ik leer elke dag”.

We zien nu steeds meer de verschuiving naar een stukje automatisering en domotica. De combinatie van Voice Search en domotica maakt mensen enigszins lui. Bij die mensen hoor ik ook. Toch weet ik af en toe de show te stelen ten opzichte van mijn familie bij het demonstreren van de combinatie Google Home en Philips Hue lampen. “Oke Google, doe de lamp aan!”..Tadaa, de lampen gaan aan. Handig voor als je de handen vol hebt met boodschappen en de kamer nog donker is. Of ‘Oke Google, lampen 50%”, voor gedimde lampen. Of zelfs “Oke Google, maak lampen groen”, voor de ideale Fifa 2019 setting. Genoeg voorbeelden in ieder geval.

Zoals je aan de voorbeelden kunt zien, geef ik Google de opdracht om iets uit te voeren. Ik commandeer Google bijna. Dat moet ook wel want wanneer je verzoek te lang wordt, snapt Google het niet goed meer. Resultaat: nogmaals vragen. Maar uiteindelijk werkt het wel.


Tip:

Koppel Google Chromecast aan je televisie en Google Home. Zeg dan tegen Google: “Oke Google, zet Narcos aan op Netflix.” Of luister muziek op Spotify via de commando: “Oke Google, speel UB40 af op Spotify.”


Wat kan je er mee als consument?

Zoals je hebt kunnen lezen kan je als consument heel wat met Voice Search Je kan er:

 • Informatie mee opvragen
 • Domotica mee aansturen
 • Persoonlijke gegevens oproepen, zoals je agenda en afspraken.

Maar je kan er ook grappige dingen mee doen. Zo werkt Google met een aantal Google Home Partners die jouw eenzame avondjes kunnen omtoveren tot een bak vol entertainment:

 • Ken je Vogel Quiz? Zeg tegen Google, “Oke Google, praat met Vogel Quiz.” Er wordt een quiz gestart waarbij geluiden van diverse vogels worden afgespeeld. Bij elk geluid mag je raden welke vogel het is.
 • Wil je een spelletje spelen en ben je de dobbelsteen vergeten? Geen probleem. Google gaat je helpen. Zeg: “Oke Google, gooi dobbelsteen”. En je spelletjesavond kan ik volle gang worden hervat.
 • Ben je op reis in Frankrijk en je weet niet wat het Franse woord voor ‘welkom’ is. Vraag het dan aan Google. “Oke Google, wat is ‘welkom’ in het Frans?”
 • Het gaat straks zelfs zo ver, dat je via Voice Search aankopen kan doen zonder dat je een website hebt bezocht. Hoe handig is dat!

Wat kan je er mee als bedrijf?

Er zijn veel mogelijkheden voor ieder bedrijf. Het is wel zo, dat Voice Search een ander marketingeffect heeft, dan online marketing. Waar online marketing veelal resultaatgericht is, is Voice Search meer bedoeld ter informatie en naamsbekendheid (in ieder geval vooralsnog). Toch zijn er nog voordelen waarom je als bedrijf op in kan spelen:

SEO:

De grootste winst zit in SEO. Beantwoord veel voorkomende vragen op de juiste manier (eventueel met gestructureerde data) en je maakt kan op een positie zero of een Rich Snippet:

Mensen raken bekend met jouw naam en/ of website. Door de juiste antwoorden te geven zullen mensen je ook als betrouwbaar ervaren. Tenzij je de onjuiste informatie verschaft.

Voice Bot:

Ontwikkel je eigen Voice Bot en koppel deze aan het Google Home Partner programma. Hierdoor zullen mensen bezig zijn met jouw bedrijf. Bedenk maar eens wat de impact kan zijn als mensen jouw Quiz veel gaan gebruiken of wanneer je potentiële doelgroep met je Voice Bot kan communiceren over openstaande vacatures. Daarnaast is het ook een stukje gemak en automatisering. Zo vertelde Afterpay ooit tijdens een presentatie, dat de webcare en supportafdeling gedownscaled kon worden met meer dan 70% vanwege de juiste inzet van een Chatbot/ Voice Bot.

Google My Business:

Er wordt nog veel gezocht met zoektermen in combinatie met locatie. Of in combinatie met ‘beste’ of ‘dichtstbijzijnde’. Dit is zeker het geval met restaurants. Google is uiteraard slim genoeg om de restaurants bij jou in de buurt te laten zien. En die informatie haalt Google onder andere uit de Google My Business vermelding. Vraag aan Google wat het telefoonnummer van Happy Leads is (“Oke Google, wat is het telefoonnummer van Happy Leads) en Google leest rustig het antwoord op.

Er zijn dus voldoende zaken om mee aan de slag te gaan. Volgens de voorspellingen van Gartner zal in 2020, 30% van de surfsessies via Voice gebeuren. Kortom, nog een reden om met Voice aan de slag te gaan.

Nerdalert!

Voor iedereen die graag wat commando’s en vragen wilt uitproberen….bij deze! ‘Hashtag: Nerdfeatures!’.

Entertainment:

 • “Oke Google, kop of munt?”
 • “Oke Google, vertel een mop.”
 • “Oke Google, vertel me een nutteloos feitje”

Praktisch: (voor persoonlijke zaken moet je eerst je account koppelen aan Google Home)

 • “Oke Google, wanneer is mijn volgende afspraak?”
 • “Oke Google, wanneer speelt PSV?”
 • “Oke Google, wat wordt het weer vandaag?”

Tegen lonelyness:

 • “Oke Google, ben ik knap?”
 • “Oke Google, wie ben ik?”
 • “Oke Google, vertel me een verhaal.”

Welke commands of searches gebruik jij? Laat het me weten.

Blog

Relevant blog posts

Hoe optimaliseer je je SEO-teksten?

22 augustus 2019

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.