zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Wél of geen algoritmische update van Google?

Terug naar alle blogberichten

Daag ons uit!

Benieuwd wat we voor jouw online resultaten kunnen doen?

Daag ons uit!
Daag ons uit!
  1. Home
  2. Blog
  3. Wél of geen algoritmische update van Google?

Sinds het begin van deze maand staat SEO-land op zijn kop. Is Google bezig met het uitrollen van een nieuwe update? Webmasters en SEO-specialisten over de hele wereld denken van wel; zij hebben namelijk flinke veranderingen waargenomen in zowel de algemene als de lokale zoekresultaten. Heb je alle speculaties rondom deze eventuele update niet kunnen volgen? In deze blogpost geef ik je alle ins en outs!

Google

2 september 2016: what’s happening?

Sinds 2 september is SEO-land in rep en roer. Specialisten hebben namelijk een aantal merkwaardigheden opgemerkt in onder andere rankings en tools. Wat is er gebeurd?

De eerste berichten duiken op. Het lijkt erop dat ze bezig zijn met het uitrollen van een tweetal(!) updates. Updates aan het core algoritme en vooral de lokale zoekopdrachten lijken de grootste impact te hebben. Terwijl de SEO-community volop in discussie is over wat er aan de hand is, bevestigt Google uiteraard niets. Ook de trackingtools van verschillende websites zoals Mozcast en RankRanger vertonen een piek in de activiteiten rondom het algoritme van Google. Er moet iets aan de hand zijn!

15 september 2016: Penguin was het niet!

Heb jij je organische posities in Google gecheckt? Het kan namelijk zomaar zijn dat je ineens flinke veranderingen ziet. Op verschillende forums wordt volop gespeculeerd over de langverwachte Penguin-update van Google. Google Penguin is het algoritme om onnatuurlijke links op te sporen en geautomatiseerd strafmaatregelen te nemen. Het gevolg hiervan is dat een website in zijn geheel kan wegzakken in de zoekresultaten.

De Penguin 4.0 update zal een real-time algoritme worden. Dit wil zeggen dat er geen periodieke controles worden uitgevoerd, maar dat wanneer Google spammy links naar een website detecteert, een website hier direct de gevolgen van kan ondervinden. Hier zal ook andersom sprake van zijn; mocht een website spammy links verwijderen, dan kan deze website ook op korte termijn herstel zien in de rankings.  De gevolgen van een Penguin-sanctie zullen dus in de toekomst minder catastrofaal zijn dan voorheen.

2

Maar wat het deze maand ook is geweest, het was géén Penguin-update, aldus John Mueller van Google. John gaf aan dat “we Penguin kunnen doorstrepen op de lijst van redenen waarom SEO-specialisten en webmasters veranderingen in de zoekresultaten van Google waarnemen.” Hij voegde eraan toe dat “Google voortdurend bezig is met updates in de zoekresultaten” en gaf verder geen specifiek commentaar op deze wel of niet te noemen ‘update’. Klik hier voor de gehele video.

16 september 2016: “niets aan de hand”, aldus Google

Bijna iedereen in SEO-land is ervan overtuigd dat er gedurende de laatste weken een update in het algoritme heeft plaatsgevonden. Ook verschillende rankingtools laten dit patroon zien. Er vinden dus wel degelijk algoritmische activiteiten plaats.

SERP

Zoals we gewend zijn laat Google zich hier niet over uit. Echter, is er opnieuw een tweet van John Mueller de wereld in gestuurd waarin hij aangeeft dat “Google altijd bezig is met verbeteringen. De fluctuaties in Google Search zijn normaal en een teken dat de algoritmes en ingenieurs hard werken.”

john

Effecten voor Nederlandse websites

Op forums hebben we gelezen dat er Nederlandse SEO-specialisten zijn die flinke veranderingen in hun rankings hebben waargenomen. Uiteraard hebben wij ook de accounts van onze klanten gecheckt om te kijken of ook wij grote veranderingen konden waarnemen in de rankings na 2 september. Bij enkele klanten zien we rondom die datum wel positieve stijgingen maar we zijn er niet zeker van of de ‘update’ hier nu wel echt de oorzaak van is.

Afgelopen jaren zijn we in ons kleine kikkerlandje minder hard getroffen door de sancties van Penguin dan het geval was bij bijvoorbeeld websites uit Amerika. Het is moeilijk te voorspellen welk effect een Penguin-update nu gaat hebben op Nederlandse websites. Het is wel duidelijk dat ook ons land een keer getroffen gaat worden door de update van Google. Je kunt er dus maar beter op voorbereid zijn! Ik hoor je denken: “hoe dan?”. Lees onderstaande tips even door:

    • Verwijder alle onnatuurlijke en onwaardevolle backlinks naar je website;
    • Houd je backlinkprofiel goed in de gaten en check altijd je nieuw verkregen backlinks (dit kan namelijk spam zijn);
    • Zorg voor gevarieerde anchorteksten.

*Update: 23 september 2016: Het ís een Penguin update

Vandaag werden wij erop geattendeerd dat het daadwerkelijk om de uitrol van een Penguin-update gaat, althans volgens Search Engine Journal. Vanaf nu is de real-time Penguin onderdeel van het core-algoritme van Google. En wel in alle talen, dus ook Nederland zal de impact hiervan opmerken. Collega Maarten schreef in zijn blog al eerder over de ontwikkelingen waarbij Panda en Penguin vast onderdeel zouden worden van het algoritme. We blijven het goed in de gaten houden.

Tot slot

Google heeft tot op de dag van vandaag nog steeds niets bevestigd. Op basis van alle veranderingen die zijn geconstateerd door SEO-specialisten wereldwijd kunnen we wel vaststellen dat er íets gaande is. To be continued…

Ben jij bang dat je in de toekomst wordt getroffen door Penguin 4.0? En heb je hulp nodig bij jouw linkbuildingstrategie? Neem dan contact op met Happy Idiots!

Blog

Relevant blog posts

Gestructureerde gegevens van Schema.org en het effect op SEO

9 april 2015

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.