zoeken
+31(0) 40 304 0070bel ons
Contactmail ons
menu

Zet TikTok succesvol in voor jouw bedrijf

Hoe kun je een van de snelst groeiende sociale media succesvol benutten voor jouw bedrijf? Daisy legt het je uit.

Terug naar alle blogberichten
Daag ons uit!
 1. Home
 2. Blog
 3. Zet TikTok succesvol in voor jouw bedrijf

TikTok is één van de snelst groeiende social media platformen ter wereld. Zo heeft TikTok het in de VS al voor elkaar gekregen om een hogere kijktijd te bereiken dan Youtube!

Je hoeft je voor TikTok niet aan te melden. Als je de app downloadt, kun je meteen beginnen met kijken. De video’s zijn kort en de een is nog gekker dan de ander. Juist hierom weet TikTok veel uren van de dag op te slurpen onder haar doelgroep.

Sinds kort zien we hier ook steeds meer bedrijven actief op worden, zowel organisch als middels advertising. Tiktok Marketing gaat dan ook steeds verder en breid zich uit. Zeker voor bedrijven met een jongere doelgroep is TikTok een interessant platform om merkbekendheid te genereren. TikTok is razend populair, maar hoe werkt het platform precies en hoe kun je het toevoegen aan je huidige marketingmix?

Wat is TikTok?

TikTok is een social media-netwerk dat in 2016 is gelanceerd en zich richt op videocontent. De gebruikers van de app kunnen grappige, informatieve en met name creatieve video’s bekijken en uploaden die tussen de 15 seconden en één minuut lang zijn. De app draait voornamelijk om het produceren van video’s met muziek op de achtergrond. Inmiddels hebben de gebruikers allerlei creatieve invalshoeken gevonden en zie je uiteenlopende niches zoals komedie, dans, beauty en sport terug op het platform. De inhoud van een video is niet perfect en de productie wordt op een maffe en eenvoudige manier ingestoken.

De video’s kunnen worden bewerkt met tools die door het platform worden aangeboden. Zoals filters, stickers en andere effecten. Net als bij andere social media kanalen is het verticale formaat met korte teksten en hashtags belangrijk.

De doelgroep van TikTok

TikTok staat al enige tijd in de top 5 van populairste apps in de Nederlandse Google Play Store en App Store. En ook wereldwijd is het een van de meest populaire apps, gebaseerd op de maandelijks actieve gebruikers. Toch is de app nog voor veel mensen en bedrijven een onbekend gebied. Veel mensen en bedrijven denken dat TikTok alleen maar wordt gebruikt door dansende tieners tussen de 10 en 19 jaar (generatie Z), maar dat is al enige tijd niet meer zo.

In Nederland zijn er al ruim 3,5 miljoen actieve gebruikers, waarbij inderdaad het grootste gedeelte (41 procent) tieners (tot 16 jaar) zijn. Inmiddels hebben ook een groot aantal jongvolwassenen het platform ontdekt. De verwachting is dan ook dat dit aantal gebruikers de komende tijd blijft stijgen.

tiktok inzetten 1

Bron: Marketingfacts.nl

Generatie Z

Mensen die in 1995 of later geboren zijn, hebben veel invloed op de toekomst van online shops. De komende jaren zullen ze namelijk zorgen voor een groot deel van de omzet van verschillende bedrijven. Deze groep mensen is met het internet opgegroeid en gedragen zich anders dan mensen van oudere generaties. Het is zeker interessant om je te verdiepen en te investeren in deze doelgroep, want dit is namelijk een (potentiële)klantengroep die graag online shopt. Hieronder enkele tips hoe je deze jonge doelgroep (ook buiten TikTok) het beste voor je kunt winnen:

 • Trek de aandacht binnen 8 seconden
  Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je 8 seconden de tijd hebt om de aandacht te krijgen van Generatie Z. Wie van jongs af aan al in aanraking komt met advertenties en van alle kanten wordt benaderd om actie te ondernemen, zal uiteindelijk een filter hiervoor ontwikkelen. Binnen deze 8 seconden filter wordt de beslissing gemaakt of het wel of niet de moeite waard is om aandacht aan te besteden. Binnen deze 8 seconden moet dus duidelijk zijn: waar het om gaat, wat voor voordelen het oplevert en hoe het ze kan vermaken.
 • Wees online op een omnichannel manier
  Smartphone in de hand en laptop op schoot. Dit is hoe Generatie Z het grootste gedeelte van hun (vrije) tijd besteedt. De smartphone staat centraal in hun leven en is het primaire communicatiemiddel via verschillende platformen tegelijkertijd. De key tot succes voor deze generatie is dan ook om aanwezig te zijn op meerdere platformen tegelijk: Omnichannel.
 • Communicatie op één niveau
  Ondanks dat Generatie Z veel online is en bijna alles digitaal doet, speelt de menselijke factor een hele belangrijke rol. Wanneer zij het gevoel krijgen dat ze met een merk of bedrijf kunnen communiceren en gewaardeerd worden, dan is de kans groot dat zij een trouwe fan of zelfs klanten worden. Als bedrijf is het daarom belangrijk om snel te reageren op online vragen en opmerkingen. Daarbij is het van belang dat je menselijk blijft klinken en niet antwoord met standaard reacties.
 • Ook het uiterlijk is belangrijk
  Is jouw webshop gebruiksvriendelijk op mobiele apparaten? Dit is van cruciaal belang. Wanneer je website alleen op desktop goed te zien is en volledig werkt, mis je veel (potentiële)klanten. Een modern en overkoepelend design met een terugkerende branding op alle apparaten en social media, zorgt voor een gevoel van herkenning.
 • Laat de mensen achter je shop zien
  Generatie Z wil op een menselijke en individuele manier behandeld worden. Een onpersoonlijke online shop, zal daarom niet opvallen in de massa. Het laten zien van gezichten van medewerkers creëert sympathie en zorgt ervoor dat Generatie Z zich kan identificeren met je winkel. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 63% van Generatie Z de voorkeur geeft aan échte mensen in advertenties. Slechts  37% gaf een voorkeur aan voor reclames en beroemdheden. Influencer marketing is hierdoor al jaren populair als middel om deze doelgroep te bereiken.

Om het bereik en engagement onder Generatie Z zo hoog mogelijk te krijgen is het van belang om met de juiste content te komen waarmee je jouw boodschap verwoordt. Voor Generatie-Z is dit content die authentiek aanvoelt en waarbij de gebruiker centraal staat (user generated content). Content die te commercieel oogt, werkt minder goed. Het is daarom goed om een social media-post te maken die een reactie uitlokt. Vraag daarom naar meningen, suggesties, wensen of probeer een discussie op gang te brengen. Hieronder een paar voorbeelden die kunnen helpen bij het opzetten van een dergelijke post: 

 • HowTo-post: Laat zien wat er mogelijk is met je producten.
 • De vraagbaak: Welk van deze outfits zou jij dragen? Welk product kan niet ontbreken dit najaar? Wat zou je doen als..? 
 • De foto-post: Grappige/emotionele foto’s die passen bij jouw merk en imago.
 • De quote-post: Een positieve quote die past bij jouw product of relevant is voor je merk.
 • De webstrijd-post: Tag je beste vriend/ de meest stijlvolle persoon/ de grootste kluns/ …en win een cadeaubon!

Hoe vergroot je het bereik op TikTok?

In tegenstelling tot andere socialmediaplatformen is het bij TikTok niet belangrijk om veel volgers of veel likes te hebben, het algoritme bepaalt aan de hand van de behoefte van de gebruikers aan wie de video wordt getoond. Grappige, interessant video’s die de doelgroep leuk gaat vindt zijn dus erg belangrijk. Video’s die op dit moment populair zijn op TikTok: challenges, duetten en dansjes. Hieronder enkele tips om de zichtbaarheid op TikTok te vergroten:

 • Gebruik hashtags
  Door middel van hashtags is het mogelijk om te zoeken binnen TikTok. Bepaal voordat je een video gaat plaatsen daarom welke hashtags populair zijn op dat moment en relevant zijn voor jouw bedrijf en/of product. Onder het tabblad ‘ontdekken’ staan alle populaire hashtags onder elkaar.
 • Maak een pro-account aan
  Je kunt je persoonlijke TikTok account eenvoudig omzetten naar een pro-account. Zo krijg je gratis inzicht in uitgebreide statistieken als aantal volgers, profielweergaven, video views en jouw populairste video’s.
 • Werk samen met influencers
  De doelgroep die actief is op TikTok wil zich graag kunnen identificeren met de content die ze bekijken en daarom is user generated content erg belangrijk. Om je bereik te vergroten is het aan te raden om samen te werken met influencers. Zij hebben veel volgers en kunnen door het maken van grappige filmpjes jouw merk of product promoten.
 • Adverteren op TikTok
  Door te gaan adverteren op TikTok is het eenvoudig om met specifieke targeting je bereik onder een relevante doelgroep te vergroten.

Adverteren op TikTok

Adverteren op TikTok is nu ook mogelijk in Nederland. Er zijn vijf verschillende soorten advertenties die je kunt inzetten:

 • In-Feed Video
  Dit zijn advertenties die voorbij komen op je tijdlijn. Dit is de meest gebruikte vorm van adverteren op TikTok. Ze lijken namelijk het meest op gewone TikToks. Je kunt hier alleen gene doorklikbutton naar je website, app of kanaal toevoegen. Dit is de goedkoopste manier van adverteren op TikTok vergelijken met de andere mogelijkheden.
 • Tile Experiences
  Dit zijn een soort In-Feed Video’s, maar dan gericht op het uitlichten van meerdere producten. Deze producten verschijnen onderaan de video in een tegel die weer doorlinken naar je website.
 • Brand Takeover
  Met een Brand Takeover trek je gelijk de aandacht. Deze komt namelijk al eerste naar voren wanneer iemand de app opent en kan niet worden overgeslagen. Dit kan een GIF of video van 3 tot 5 seconden zijn, die doorlinkt naar je website. Adverteren met een Brand Takeover is exclusief per categorie. Dit betekent dat maar één merk een bepaalde categorie voor 24 uur kan overnemen. Van concurrentie is hier dus geen sprake.
 • TopView
  Een TopView lijkt op een Brand Takeover, want ook deze verschijnt gelijk als je de app opent. Echter ziet een TopView er meer uit als een In-Feed Video. Daarnaast kun je langere video’s plaatsen dan wanneer je voor een Brand Takeover kiest.
 • Hashtag Challenge
  Als gebruiker kun je een ‘hashtag challenge’ starten. Dit doe je door een video te maken en een nummer te kiezen om die video te begeleiden. Daarna daag je gebruikers uit om hun eigen persoonlijke touch toe te voegen aan de video met de gekozen hashtag. TikTok biedt hierbij bedrijven de mogelijkheid om een hashtag challenge te sponsoren. Dit betekent dat de challenge van het merk 6 dagen op de ‘Discovery’ Pagina wordt geplaatst. Hierdoor wordt de kans op bereik en engagement maximaal vergroot.

Naast deze 5 advertentiemogelijkheden kun je ook nog gebruik maken van ‘branded filters’, hierbij kun je door middel van AR-technologie deelbare filters en speciale effecten ontwikkelen. Deze filters en effecten kunnen gebruikers vervolgens weer gebruiken in hun eigen content.

In onderstaand figuur is duidelijk te zien binnen welke fase van de customer journey elke advertentiemogelijkheid valt.

Advertentie content

Ook qua advertentie content is het belangrijk om het authentiek te houden, dus wees creatief! Hieronder enkele voorbeelden van content ideeën:

 • Expectations vs. reality
  Verwachtingen en hoe het daarna werkelijk is, dit is iets wat je veel voorbij ziet komen in TikTok video’s. Dit kunnen verwachtingen van de zomer zijn of bijvoorbeeld verwachtingen die ouders hebben van hun kinderen. Maar ook dit is om te zetten naar een werkgerelateerd of een productgerelateerd filmpje.
 • Dierenfilmpjes
  Net als op andere social platformen doen dierenfilmpjes het ook op TikTok goed. Denk bijvoorbeeld aan dansende honden en katten. Ook dit is om te zetten naar een werk- of product gerelateerd filmpje wanneer je bijvoorbeeld een kantoorhond hebt, of wanneer een (huis)dier in aanraking komt met een product of merk en de reactie hierop erg grappig is.
 • TikTok dansjes
  Dansjes zijn toch wel de meest getoonde filmpjes op TikTok. Verzamel je collega’s en laat jullie danskunsten zien. Naast dat je laat zien wie de gezichten achter je bedrijf zijn en hoe leuk en gezellig team je hebt, draagt het ook nog eens bij aan een betere teambuilding: win-win!
 • Lifehacks / workhacks
  Ook lifehacks met verschillende tips over hoe jij je dagelijks leven net iets makkelijker kan maken zijn een enorme hit op TikTok. Zo is de #lifehack al meer dan 5 biljoen keer bekeken. Denk hierbij aan develop hacks, thuiswerk tips, tips bij het gebruik van jouw product/merk of social media tips. Wat is jullie ultieme lifehack?
 • Challenges
  De squat, stand-up, of handstand challenge, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Op TikTok zijn wel honderden challenges te vinden die op dit moment razend populair zijn. Door met jouw bedrijf een eigen challenge te verzinnen maak je kans op een nieuwe trend!

Happy nog vragen over TikTok marketing?

Is het voor jouw bedrijf of merk interessant om aan de slag te gaan met en te gaan adverteren op TikTok? Wil je meer weten over welk bereik je kan hebben onder jouw doelgroep en of deze doelgroep actief is op TikTok? Neem dan contact met ons op, zodat we samen met jou  bekijken of het interessant is om TikTok toe te voegen aan je marketingmix!

Verzenden

Blog

Relevant blog posts

Wat is een goede menustructuur voor je website?

27 september 2021

Google neemt title tags op de schop

1 september 2021

Verbeter jouw e-mail deliverability

18 augustus 2021

Daag jij ons uit voor je volgende project?

Daag ons nu uit!

Op de hoogte blijven van het laatste online nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoek overlay te sluiten.